Niso dobili potrdila

Hrvati našli rešitev za Slovence v cepilni zagati

Žiga Kariž
21. 7. 2021, 18.35
Posodobljeno: 21. 7. 2021, 19.00
Deli članek:

Kot smo pisali, se slovenski državljani, ki so se cepili v tujini, soočajo s težavami, saj ne morejo pridobiti digitalnega potrdila.

Profimedia
Digitalno covidno potrdilo bo moč dobiti na hrvaškem zavodu za javno zdravstvo.
Slovenci lahko digitalno covidno potrdilo dobijo na hrvaškem zavodu za javno zdravstvo, Rockefellerova 7, 10.000 Zagreb. Ob tem je treba predložiti kopijo evropske zdravstvene izkaznice, kartonček oziroma potrdilo o cepljenju in osebne podatke.

Številni Slovenci so se v želji, da bi čim prej prišli do rešilnega cepiva, odločili za pot v tujino, drugi so se zgolj kot rezidenti tujih držav odločili izkoristiti priložnost, ki se jim je ponudila. Mediji smo tako poročali o starostnikih, ki prebivajo v domovih za ostarele na Hrvaškem; vojakih, ki so se cepili v tujini; poslovnežih, ki jih je pot vodila bodisi na Hrvaško bodisi v Srbijo. Koliko Slovencev se je cepilo v tujini, se ne ve, prav tako ne, s katerimi cepivi so bili cepljeni. Skoraj vsi so se zdaj znašli v težavah, saj ne vedo, na kakšen način naj pridobijo digitalno covidno potrdilo. Slovenski NIJZ jim ga ne more izdati, saj podatkov o cepljenju nima v svoji bazi podatkov; v verodostojnost cepilnih kartončkov pa dvomijo, saj naj bi se dali dokaj enostavno ponarediti.

Kot smo poročali, so odgovornost za izdajo verodostojnih potrdil prenesli na države cepiteljice in tja napotili vse, ki so se cepili v tujini. Hrvaško ministrstvo za zdravje je sicer še pred dnevi Slovence, ki so oba odmerka cepiva prejeli pri njih, usmerilo na osebne zdravnike, zdaj pa je obupanim Slovencem ponudilo rešitev. Kot so nam sporočili s hrvaškega zavoda za javno zdravstvo, lahko digitalno covidno potrdilo prevzamejo pri njih (Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Rockefellerova 7, 10.000 Zagreb), ob tem pa morajo predložiti kopijo evropske zdravstvene izkaznice, kartonček oziroma potrdilo o cepljenju in osebne podatke.