Slovenija

Sindikalni boji znotraj Zveze svobodnih sindikatov Slovenije

Antun Katalenic
21. 7. 2021, 20.30
Deli članek:

ZSSS onemogoča delo sindikalnim aktivistom, pri tem pa prisega na neuspešen socialni dialog, pravijo Jemčevi zavezniki.

STA
Ali lahko samo socialni dialog zagotovi blaginjo delavskega razreda?

Matej Jemec, sekretar gorenjske območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), je novembra lani v intervjuju za Svet24 dejal, da je med sindikalisti spoznal veliko odličnih ljudi, a dodal, da pogreša, »da bi ti ljudje imeli večjo podporo znotraj ZSSS ... ko je bila zveza zelo aktivna pri širših socialnih temah in se je podala v bolj odločen boj za delavce«. Jemcu, ki med kolegi velja za enega izmed najglasnejših in najbolj borbenih sindikalistov, pa je krovna organizacija ZSSS pred dobrim mesecem dokončno odrekla podporo, in to na tak način, da mu je generalni sekretar ZSSS Boštjan Medik vročil odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga.

Sašo Švigelj
Matej Jemec pravi, da so očitki, ki so privedli do odpovedi povsem neutemeljeni.

Nevredno sindikalne organizacije

Medik, ki deluje tudi kot sekretar Območne organizacije ZSSS Gorenjske, si je s tem dejanjem nakopal jezo več sindikalnih organizacij, v bran odpuščenemu kolegu so stopili Svobodni sindikat Slovenije, Glosa, Sindikat kulture in narave Slovenije in Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije (SPGS) ter sklicali novinarsko konferenco pred domom sindikatov v Ljubljani. Zbrani so izrazili zgroženost nad »šokantnim dejanjem« Medika, ki ga je v objavi za medije Mirsad Begić iz Svobodnega sindikata Slovenije označil za »nezakonito in nevredno sindikalne organizacije«. Na konferenci za medije sta torej David Švarc (generalni sekretar SPGS) in Mitja Šuštar (predsednik Glose) pozvala Medika, naj nemudoma prekliče odpoved Jemcu, češ da so očitki o finančnih težavah gorenjske veje sindikatov povsem neutemeljeni. Pod takšno zahtevo so se podpisali tudi v hišnem sindikatu zaposlenih v ZSSS.

STA
Zbrani sindikalisti so opozorili, da se nekaterim znotraj ZSSS gre več za lastne privilegije, kot za delavski boj.

Finančna stiska

V odpovedi je kot razlog odločitve zapisano, da gorenjska območna organizacija trpi zaradi zmanjševanja članarin, in ker naj bi se »obseg dela bistveno skrčil«. Jemec je dejal, da sprva niti ni želel iti v javnost zaradi odpovedi, a pravi, da je bil s strani Medika in predsednice ZSSS Lidije Jerkič deležen neposluha oziroma nepripravljenosti za pogovore in morebitne alternativne ukrepe, zato ni imel druge izbire. Švarc je prav Jerkičevo in Medika označil kot glavna krivca za finančno stanje in ju obtožil, da na cesto brez razloga mečeta sindikalista, »ki pošteno, kvalitetno, uspešno in s srcem opravlja svoje delo«, s tem pa se – tako Švarc – sindikatom in delavcem na Gorenjskem povzroča neizmerna škoda, »saj bodo izgubili človeka, ki mu zaupajo in ga spoštujejo«, prav tako gre za pravnika s specifičnimi strokovnimi znanji, ki so bila doslej na razpolago sindikatom. »Moti jih njegov način dela, ki je blizu ljudem in delavcem, saj tega sami niso bili nikoli sposobni; ogledalo, ki jim ga s tem nastavlja Matej, je skrajno moteče.«
Lidija Jerkič za komentarje včeraj ni bila dosegljiva, je pa zato Medik v telefonskem pogovoru za Svet24 stal za svojo odločitvijo, rekoč, da je slabo finančno stanje posledica prav Jemčevega vedenja, ki ga je pripeljalo v več konfliktov, zato so se določeni gorenjski sindikati odrekli njegovim uslugam in s tem odrekli članarine gorenjski območni organizaciji. Medik je dodal, da gre pri teh, ki so včeraj organizirali novinarsko konferenco, za glasno manjšo skupino, ki ne predstavlja celotnega članstva.

Strukture ZSSS

»Odločitev, da se spustimo v ta boj, ni bila preprosta, a je bila nujna, da zaščitimo Mateja Jemca,« je na novinarski konferenci dejal Švarc in kot dodaten motiv za odločitev izpostavil dejstvo, da je Jemec tik pred tem, da postane oče, in dejstvo, da je njegova žena brezposelna, celotno družino postavlja v izjemno slab socialni položaj. Švarc tokratno odpoved sicer vidi kot del širše problematike znotraj ZSSS, kjer po njegovem prepričanju »obstajajo strukture, ki načrtno zavirajo in onemogočajo sindikalni aktivizem«. Generalni sekretar sindikata gasilcev, ki tudi sam velja za enega bolj aktivnih sindikalistov v Sloveniji, priznava, da so bili že večkrat tik pred tem, da javno izpostavijo tovrstno problematiko, a so se vzdržali, da ne bi delali škode celotnemu sindikalnemu gibanju in ZSSS. Zbrani so namreč večkrat poudarili, da ne gre zaradi določenih posameznikov zanemarjati pomembnega dela številnih sindikalistov na terenu. Ravno to je ključno, saj – kot je jasno povedala zbrana skupina Jemčevih zaveznikov – socialni dialog, na katerega prisegajo v vrhu ZSSS, dolgoročno prinaša samo erozijo delavskih in socialnih pravic, kar je po njihovih besedah vsem na ogled od začetka pandemije, ko se vse odločitve na državni ravni sprejemajo tako rekoč mimo sindikatov.