Prvi tajni policijski delavec je novembra 2017 vstopil v klub Marina in na recepciji plačal vstopnino, ki je pokrivala storitve velnesa, samopostrežnega bifeja in pijače. Ob plačilu vstopnine, za katero je prejel tudi račun, mu je receptorka povedala, da je uporaba mobilnih telefonov prepovedana, gostje pa dobijo zapestnice in se v garderobi preoblečejo v kopalne plašče. Policijski delavec je vprašal tudi, ali je možno v Marini samo prespati, in dobil pritrdilen odgovor. Ko pa je vprašal, ali lahko pripelje tudi partnerico, se je odgovor glasil, da ženske nimajo vstopa v lokal. Zatem je policist v garderobi videl, kako je moški prišel v spremstvu dekleta in ji izročil gotovino. V osrednjem prostoru s točilnim pultom so se sprehajala pomanjkljivo oblečena dekleta. K njemu se je zvrstilo več deklet, ki so mu ponudila, da gredo v sobo in mu ponudijo spolne storitve. Cena je bila pri vseh fiksna, in sicer 70 evrov za pol ure oziroma 140 evrov za celo uro. Dekleta so bila pripravljena tudi na druženje zunaj kluba.

marina
marina
Klub Marina so tajni policijski sodelavci prvič obiskali leta 2017.

Sodelavec policije si je privoščil

Po tistem, ko ni sprejel ponudbe štirih deklet, je peto dekle pristopilo k njemu in ga vprašalo, ali misli priti v sobo ali samo gledati. Kot je dodala, moški zahajajo tja samo zaradi seksa. Odvetnik Miha Šošić je po prebranem opozoril, da je iz poročila razvidno, da je tajni delavec koristil spolne storitve in da so bile te verjetno plačane iz davkoplačevalskega denarja. Odvetnica Tea Mlinar Kovačič, ki zagovarja Vesno Ternovec, pa je poudarila, da policijski delavec niti ni plačal najmanjše storitve, ampak kar celo uro storitev oziroma 140 evrov.

Nekatere povsem gole

Sledilo je branje poročila še enega tajnega policijskega delavca, ki je klub s še enim policistom pod krinko prav tako obiskal novembra 2017. V lokalu je bilo tedaj od 30 do 35 mlajših žensk, ki so bile vse pomanjkljivo oblečene, nekatere celo povsem gole. Način ponujanja »storitve« je bil podoben, pri čemer je policijski delavec v tem primeru zabeležil, da se ženske obnašajo kot gostje in da na primer same naročajo pijačo pri pultu.

prostitucija
Reuters
Odvetniki obtoženih menijo, da si je policijski sodelavec užitke plačal z davkoplačevalskim denarjem.

148.000 zadovoljenih moških

Sodišče je prebralo tudi uradni zaznamek o nadzoru v klubu Marina, pri katerem je bila prisotna tudi tržna inšpekcija. Ob tem sta bila tam navzoča tudi obtožena Dejan Šurbek in Vesna Ternovec. Kot je izpostavil odvetnik Blaž Mlinar Kovačič, ki prav tako zagovarja Ternovčevo, ob nadzoru ni nihče opozoril, da bi bilo pri opravljanju dejavnosti kluba karkoli nezakonitega. Kot izhaja iz obtožnice, naj bi Sergej Racman, Dejan Šurbek, Jože Kojc, Vesna Ternovec in družba Cratos zlorabljali prostitucijo v hudodelski združbi. Tako naj bi na sofisticiran način pod krinko opravljanja gospodarske dejavnosti nočnega kluba izkoristili več kot 400 deklet, ki so sprejela najmanj 148 tisoč moških obiskovalcev.

Prisiljena v prostitucijo

Da so bila dekleta v prostitucijo prisiljena, naj bi dokazovalo dejstvo, da so morala plačevati vstopnino v klub, obtoženi pa so nad dekleti vzpostavili odnos podrejenosti. Družba Cratos naj bi pri tem pridobila za najmanj 21 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi. Obtoženi trdijo, da je šlo za erotični klub, ki je gostom nudil intimo, gostje pa, da so se sami odločali, kaj bodo tam počeli.