zbrana 2 milijona evrov

Se še spomnite malega Krisa? Kako je z njim danes, ko je prestal drago zdravljenje?

Polona Krušec
21. 7. 2021, 05.50
Posodobljeno: 21. 7. 2021, 08.15
Deli članek:

Zgodba, ki jo je leta 2019 pomagal napisati cel narod, se je v zgodovino države zapisala z zlatimi črkami. Mladi družini iz Primorske smo Slovenci povsem spremenili življenje. Je zdravilo, ki ga je prejel njihov malček, delovalo?

facebook
Kris je nedavno dopolnil tri leta.

Prav gotovo se še spomnite prikupnega dečka Krisa Zudicha iz Kopra, ki je za svojo bolezen, spinalno mišično atrofijo, potreboval dva milijona evrov vredno zdravilo zolgensma. Starša Ana in Matteo sta ob znesku obnemela in si nista mogla predstavljati, kje bodo dobili toliko denarja. A dogajanje je, ko je zanje slišala učiteljica z Obale Larisa Štoka, zavilo v povsem novo smer.

Slednja je gonilna sila dobrodelnega društva Palčica Pomagalčica. Ko je slišala za fantka, je pred sabo videla samo en cilj: zbrati točno toliko denarja. In ga je. S svojo ekipo in drugimi dobrosrčnimi pomagači je izpeljala dobrodelno akcijo, katere izkupiček je bil osupljiv.

Palčica pomagalčica
Larisa Štoka s Krisom in Urbanom, ki vam ga bomo predstavili v naslednjih dneh.

Solze, ker ni kazalo dobro

Donacije so kar deževale iz rok Slovencev, pa ne samo to; povezovala so se podjetja, organizacije, posamezniki, šole, kar je vodilo v verigo dobrodelnosti, o kateri je malodane govoril širni svet. Izkupiček: nabralo se je za več kot štiri milijone evrov, polovica več denarja, kot je bilo potrebnega za Krisa. »To je bil šok, tako pozitiven šok! Zgodba je prerasla vse nas. Vsa naša pričakovanja. Komaj smo verjeli, kaj se dogaja, kako so Slovenci odprli srca in se zavzeli za tega krasnega fantka! In če sva na začetku z mamo Ano kdaj tudi jokali, ker se nama je zdelo nemogoče, da bi zbrali toliko denarja, so nam na koncu vsem tekle solze sreče,« nam je zaupala Larisa Štoka.

Tako je bilo ne samo dovolj denarja za Krisa Zudicha in zolgensmo, zdravilo, ki ga je nekaj mesecev po končani akciji tudi prejel, ampak še za več kot 70 drugih slovenskih zelo bolnih otrok in njihovih družin, da jim pomagajo k izboljšanju ali celo ozdravitvi. Poleg tega so se med korono v Palčici Pomagalčici odločili, da bodo izstopili iz okvirov svojega zastavljenega delovanja in so na pomoč priskočili ne le bolnim malčkom, ampak tudi tistim, ki trpijo zaradi pomanjkanja, saj je epidemija izjemno vplivala na gmotni položaj marsikaterega Slovenca, zato so družinam namenjali sredstva, da so bile prehranjene, in za poravnavo osnovnih stroškov.

Facebook
Kris z mamico in očkom.

Ljudi najbolj zanima …

… ali je zdravilo, ki ga je Kris prejel konec leta 2019 v Združenih državah Amerike, tudi dejansko pomagalo. Odgovor je: da! »Kris je povsem nov deček. Na njegovem obrazu je še vedno isti nasmeh, kot ga je nosil prej, a hkrati je vse drugače. Še vedno je razigran, z navihano frizuro. Danes govori, pravzaprav neprestano nekaj čeblja, in to ne samo slovensko, ampak ker smo iz obmejnega pasu, tudi italijansko, rad posluša in prebira pravljice. Diha povsem samostojno in sedi že skoraj brez opornice. Tudi pri požiranju hrane nima več takih težav kot poprej. To so res ogromni premiki,« vesela sporoči Larisa Štoka, predsednica Palčice Pomagalčice.

Guganje in jahanje

»Deček z družino živi povsem novo življenje. Zelo dobro se spomnim, kako je bilo z njim, preden je odšel v Ameriko, in kako je danes. To je neprimerljivo. Tako imajo zdaj mamica Ana, očka Matteo in njun Kris že bolj običajno družinsko življenje. Lahko kam gredo, na kakšen izlet. Malček, ki ima že tri leta, zelo rad riše in tudi komunicira prek slik, ki jih ustvari. Tudi to je njegov način sporočanja. Sicer pa obožuje konjičke, posebno rad se guga, in kar je najlepše, ker so njegove nogice toliko bolje, se lahko zdaj poganja kar sam. Potiho upam, da bo kmalu naredil tudi prve samostojne korake,« so želje naše sogovornice iz Palčice Pomagalčice.

Facebook
Malček konje obožuje!

Covid-19 in Krisova pljuča

Larisa Štoka za konec izpostavlja, da sta Ana in Matteo, Krisova starša, še vedno »do neba in še bolj hvaležna vsem Slovencem in Palčici Pomagalčici, za kar so naredili za njihovo družino. Mamica Ana je zdaj, saj je prej 24 ur skrbela za dečka, že v službi, in res, življenje se jim je zelo spremenilo. Na boljše!« Pove tudi, da bo morda ta nasmejani deček iz Kopra, ki je povezal Slovence, septembra, če bo epidemiološka podoba države ugodna, šel v vrtec. »Lahko bi se to zgodilo že minulo šolsko leto, vendar je njegov zdravnik svetoval, da zaradi korone z odhodom v vrtec še malo počakajo, saj bi lahko bil covid-19 za Krisa in njegova pljuča prenevaren.«