Krpanje luknje

Minister za zdravje razkril, koliko bodo lahko stali hitri testi

J.P.
20. 7. 2021, 16.03
Posodobljeno: 20. 7. 2021, 16.09
Deli članek:

Samo hitri antigenski testi so državo stali več kot 50 milijonov evrov.

Bobo
Hitri antigenski testi na novi koronavirus bodo od 23. avgusta brezplačni le še za določene skupine, za večino pa ne več.

"Skrb drug za drugega je danes sinonim za cepivo," je na današnji novinarski o aktualnem stanju na področju epidemije koronavirusa poudaril minister za zdravje Janez Poklukar in spomnil na finančno breme, ki ga je povzročila. Kot je dejal, je smo samo za hitre teste potrošili več kot 50 milijonov evrov, za PCR teste pa skoraj 70 milijonov evrov. Še precej več so stale hospitalizacije, in sicer več kot 15.000 njih – te so državo stale dodatnih 200 milijonov evrov.

Ne bodo več zastonj

Vlada je v uredbi o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z novim koronavirusom, ki jo je sprejela na včerajšnji dopisni seji, na novo določila, za koga se bodo iz proračuna zagotavljala sredstva za hitre antigenske teste. Ti bodo od 23. avgusta brezplačni le za tiste, ki se iz medicinskih razlogov ne smejo cepiti, kar izkažejo z zdravniškim potrdilom, ter za tiste, ki niso prebolele covida-19 oziroma niso polno cepljeni, lahko pa "povzročijo širjenje covida-19 s svojim delom ali ravnanjem v okolju, kjer obstaja neposredna nevarnost za širjenje". Kot so navedli v sporočilu po dopisni seji vlade, so to uporabniki zdravstvenih storitev, oskrbovanci socialno varstvenih zavodov, osebe v zavodih za prestajanje kazni zapora, prevzgojnih domovih, centrih za tujce, varnih hišah, azilnih domih, integracijskih hišah in kriznih centrih za otroke.

Poklukar je danes ocenil, da hitri testi ne bi smeli biti dražji od 12 evrov.