"da nam ne bi rekli, da smo divjaki"

Hrvaški predsednik: Po turistični sezoni je treba ukiniti vse ukrepe

A.S.
20. 7. 2021, 15.20
Posodobljeno: 20. 7. 2021, 22.12
Deli članek:

Hrvaški predsednik Zoran Milanović zagovarja odpravo vseh protikoronskih zaostritev.

Reuters
Predsednik Hrvaške Zoran Milanović

Danes je pred kamere in mikrofone hrvaških novinarjev in snemalcev stopil predsednik Republike Hrvaške Zoran Milanović. Med drugim je spregovoril o epidemiji in koronaukrepih, poroča hrvaški portal Index. "Koronahisterija se na Hrvaško pretaka iz drugih držav. Strah pred cepivi je ena od največjih ovir človeškega uma. Bolj ko gremo proti jugovzhodu, manj ljudi se cepi. Ljudje, cepimo se! Od stroke slišimo vse in nič. Hrvaška ni niti najboljša niti najslabša, gre nam kar dobro. In te grožnje vlade - res me zanima, kako nameravajo to doseči," je dejal.

"Zaščitili smo starejše ljudi. Kdor ne želi biti cepljen, zakaj bi bil to moj ali tvoj problem? Zakaj bi mu dejal, da se ne more več zdraviti. Že pred novim letom sem rekel - tistega trenutka, ko bo več cepiva kot zainteresiranih za cepljenje - konec. Nič več omejitev. Dajmo temu trenutku še 30 dni. Po sezoni, da nam pametnjakoviči ne bi rekli, da smo divjaki. To je nekakšen izstopni postopek in po tem konec," je dodal.

"Vse, kar lahko rečem, je - cepite se," je bil jasen.

Neuspešni pri pozivih

Na Hrvaškem so do nedelje zvečer v celoti cepili 40,54 odstotka polnoletnih državljanov, medtem ko se je vsaj z enim odmerkom cepilo 47,1 odstotka polnoletnih. Cepili so 39,2 odstotka celotnega prebivalstva, je včeraj sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

Hrvaška vlada je načrtovala, da bodo do konca prejšnjega meseca z vsaj enim odmerkom cepili med 50 in 55 odstotkov prebivalstva. Cilj je sicer cepiti najmanj 70 odstotkov prebivalstva.

Zaenkrat pa so se vsi pozivi vlade k cepljenju izkazali za precej neuspešne, je povzela Slovenska tiskovna agencija (STA).