zapišite v beležko

Krekov poziv osebam v karanteni in izolaciji: »Ne hodite na sprehode, ostanite v sobi 10 dni«

G.G.
20. 7. 2021, 14.21
Posodobljeno: 20. 7. 2021, 15.00
Deli članek:

Prvi mož Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek nam je pojasnil, kaj se dogaja v vedno nepredvidljivem svetovnem in lokalnem "revirju" koronavirusa.

Profimedia
Fotografija je simbolična

STA
Milan Krek pravi, da smo že v četrtem valu in je treba to z vso resnostjo tudi sprejeti.

»Po svetu in v Evropi gremo v ponovni val,« je pričel Krek in popotnike opozoril, naj spremljajo korona zemljevide, da bodo na tekočem z ukrepi v državah, kamor odhajajo. Ob tem je posvaril, da se lahko razmere hitro spremenijo, z njimi pa tudi pogoji za prehajanje meja. »Tudi v Slovenijo občasno spremenimo pogoje za vstop v državo,« je tiste, ki tega še niso zaznali, spomnil Krek.

Kar se tiče Slovenije, si Krek želi hitrejšo rast precepljenosti, saj to pomeni boljšo zaščito prebivalcev. Krek zato vsem dvomljivcev priporoča, naj se gredo cepiti.

Kako se bodo razvijale korona razmere v Evropi? Krek težko reče, »kakšen bo vrh, lahko se le predvideva.« V Sloveniji je prišlo v začetku julija »do novega odboja«, današnja številka po Krekovem mnenju nakazuje, da se bomo počasi usmerjati proti novem valu. »Kako se bo val razvijal, bo odvisno od nas,« razmišlja direktor NIJZ in odgovori, da bo to odvisno predvsem od števila cepljenih. »Cepljeni ne bodo zboleli. Še enkrat zapišite v svojo beležko, cepiti se moram,« priporoča Krek in opozarja na lažne zapise »na facebookih in drugih podobnih straneh«.

Predstavil je tudi bilanco pozitivnih dijakov, ki so se vrnili z maturantskega izleta v Španiji. Doslej je bilo pozitivnih 205 mladostnikov, detektirali pa so 94 sekundarnih okužb. Krek zato prosi osebe v izolaciji in karanteni: »Ne hodite na sprehode, ostanite v sobi 10 dni«. Zaenkrat sicer ni povečanih hospitalizacij, te se celo zmanjšujejo, a Krek ponavlja, da se bo prava slika pokazala šele čez en teden. »Moramo še počakati, da bomo šteli postelje, a bomo jih šteli, ne skrbite,« je zaključil Krek.