Aktualno o Sars-cov-2

Poklukar o tem, da bodo "cepljeni lahko šli v nakupovalno središče"

S.R.
20. 7. 2021, 13.00
Posodobljeno: 20. 7. 2021, 15.46
Deli članek:

Zdravstveni minister Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci med drugim spregovoril tudi o novi aplikaciji zVEM.

Bobo
Janez Poklukar

Danes je pred kamere znova stopil minister za zdravje Janez Poklukar in spregovoril o aktualnem stanju na področju epidemije nadležnega koronavirusa sars-cov-2. Osredotočil se je predvsem na Uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2, ki jo je vlada sprejela včeraj, in novo aplikacijo. Podaril je, da je virus hitrejši od nas, se prilagaja okoliščinam in se "nepotrpežljivo širi." Tukaj je tudi delta, zato je treba "ukrepe prilagajati hipno." Predvsem je minister vse državljane, ki se še niso opogumili, pozval, naj premagajo strah in se cepijo, pri čemer je ponovil, da je odločitev za cepljenje seveda svobodna.

Poklukar se zavzema, da bi vsi tudi jeseni in pozimi uporabljali javni prevoz ter šolarji in študenti obiskovali pouk. Poudaril je, da bo cepljenim omogočeno precej več. "Cepljenim bodo na voljo gledališče, restavracije ali hotel. Cepljeni bomo lahko šli v nakupovalno središče, cepljeni bomo lahko v domovih za starejše obiskali svoje svojce. Lahko bomo delali iz pisarn in ne od doma, ker bomo zaščiteni," je denimo izpostavil bonitete, ki bodo na voljo polno cepljenim prebivalcem, s tem pa že nakazal, kaj nas čaka jeseni. 

Težko finančno breme

"Skrb drug za drugega je danes sinonim za cepivo," je poudaril ter nato spomnil še na finančno breme, ki ga je povzročila epidemija. Ta je po njegovih besedah močno prizadela finančno situacijo. Samo za hitre teste so denimo potrošili več kot 50 milijonov evrov, za PCR teste pa skoraj 70 milijonov. Zabeležili so več kot 15.000 hospitalizacij, kar je državo stalo dodatnih 200 milijonov evrov. Poklukar je ob tem izpostavil, da se za temi številkami skrivajo "težke zgodbe in borbe za življenje."

Aplikacija zVEM in orodje za preverjanje PCT

Dotaknil se je tudi nove aplikacije zVEM, s pomočjo katere si je mogoče na telefon brezplačno naložiti digitalno potrdilo ter na kateri je možno pridobiti vsa potrdila in drugo dokumentacijo, vključno z e-receptom, e-dokumenti, e-napotnicami in evropskim digitalnim potrdilom, torej vse, kar je na voljo na portalu zVem. "Digitalna potrdila bodo vedno z nami," je dejal minister ter pojasnil, da bodo olajšala dostop tudi v "druge dele družbe, kulturne ustanove, hotele, restavracije in na športna prizorišča." Poklukar je še pojasnil, da si je aplikacijo do danes na svoje telefone naložilo že skoraj 18.000 prebivalcev.

Ministrstvo za zdravje bo v prihodnjih dneh pripravilo tudi spremembe, ki bodo dale podlago za izvajanje pogoja PCT na javnih prireditvah oziroma v širšem družbenem življenju. Organizatorji javnih prireditev bodo lahko z novim orodjem, ki ga pripravljajo, tudi anonimno spremljali izpolnjevanje PCT pogoja pri svojih obiskovalcih, je še dodal. V naslednjih dneh bo ta možnost na voljo le za sisteme android, v prihodnosti pa bodo to razširili tudi na druge sisteme.

O epidemiološki sliki v Sloveniji in okolici je danes podrobneje spregovoril tudi direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek.