Anže Erbežnik je manj kot mesec dni po imenovanju na položaj državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje odstopil. Spadal je v del ožje ekipe ministra Marjana Dikaučiča, ki je na pravosodnem ministrstvu nasledil Lilijano Kozlovič. Ta je odstopila zaradi neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev. Ali je Erbežnikov odstop povezan z nadaljevanjem zapletov pri imenovanju tožilcev, za zdaj ni jasno. Evropske institucije so sicer od Slovenije zahtevale čimprejšnje imenovanje, premier Janez Janša pa je nedavno v evropskem parlamentu povedal, da bo vlada postopek končala do jeseni.

V ponedeljek je tudi Državnotožilski svet vlado pozval, naj o predlogih za imenovanje državnih tožilcev odloči v najkrajšem možnem času. Predsednica sveta Tamara Gregorčič je opozorila, da vlada zadržuje tudi odločanje o imenovanjih nekaterih državnih tožilcev. S tem po njenih besedah dodatno zaostruje kadrovsko problematiko na tožilstvih, zaradi česar imajo ta težave pri delovanju.

Erbežnika je sicer predsednik republike Borut Pahor v drugem postopku imenovanja predlagal za ustavnega sodnika, vendar ga državni zbor ni potrdil. Prejel je 44 glasov. DZ je sicer zavrnil že tri kandidate za ustavnega sodnika. V prvem krogu Andraža Terška, ki je v DZ prejel 42 glasov, v tretjem postopku pa Janeza Kranjca, ki mu je zmanjkal en glas.