Odstop

Erbežnik na ministrstvu za pravosodje zdržal manj kot mesec dni

S.R./STA
20. 7. 2021, 09.02
Posodobljeno: 20. 7. 2021, 09.14
Deli članek:

Vzrok za odstop državnega sekretarja Anžeta Erbežnika za zdaj ni znan, tako ministrstvo kot vlada pa sta že dalj časa tarča kritik zaradi neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev.

Bobo
Erbežnik je bil tudi kandidat za ustavnega sodnika, a ga državni zbor ni potrdil.

Anže Erbežnik je manj kot mesec dni po imenovanju na položaj državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje odstopil. Spadal je v del ožje ekipe ministra Marjana Dikaučiča, ki je na pravosodnem ministrstvu nasledil Lilijano Kozlovič. Ta je odstopila zaradi neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev. Ali je Erbežnikov odstop povezan z nadaljevanjem zapletov pri imenovanju tožilcev, za zdaj ni jasno. Evropske institucije so sicer od Slovenije zahtevale čimprejšnje imenovanje, premier Janez Janša pa je nedavno v evropskem parlamentu povedal, da bo vlada postopek končala do jeseni.

V ponedeljek je tudi Državnotožilski svet vlado pozval, naj o predlogih za imenovanje državnih tožilcev odloči v najkrajšem možnem času. Predsednica sveta Tamara Gregorčič je opozorila, da vlada zadržuje tudi odločanje o imenovanjih nekaterih državnih tožilcev. S tem po njenih besedah dodatno zaostruje kadrovsko problematiko na tožilstvih, zaradi česar imajo ta težave pri delovanju.

Erbežnika je sicer predsednik republike Borut Pahor v drugem postopku imenovanja predlagal za ustavnega sodnika, vendar ga državni zbor ni potrdil. Prejel je 44 glasov. DZ je sicer zavrnil že tri kandidate za ustavnega sodnika. V prvem krogu Andraža Terška, ki je v DZ prejel 42 glasov, v tretjem postopku pa Janeza Kranjca, ki mu je zmanjkal en glas.