Mestni svet Mola ni podal pozitivnega mnenja

Vse je bilo pripravljeno, da ga nastavijo. Po "pritiskih" je odstopil, stanovalci DSO Fužine so si oddahnili

G.G./STA
19. 7. 2021, 15.41
Posodobljeno: 19. 7. 2021, 15.51
Deli članek:

Večkrat smo pisali o spornih odločitvah kandidata za direktorja doma starejših v Fužinah v Ljubljani Mateja Križaniča. Zaradi teh rabot je novembra lani odstopil s položaja direktorja Doma starejših občanov Preddvor.

STA
Matej Križanič je odstopil od kandidature.
Dom starejših občanov Fužine zdaj vodi Bojanka Genorio, mandat pa se ji bo iztekel oktobra.

Svet zavoda DSO Fužine je med petimi kandidati izbral Križaniča, ki pa se je danes zaradi "pritiskov" in "osebnih diskreditacij" odločil, da ne prevzame novega delovnega mesta.

Od dneva prejetja sklepa, da je svet zavoda 23. junija za direktorsko mesto izbral njega, se je "vsul plaz pritiskov, groženj in osebnih diskreditacij name osebno in v nadaljevanju na mojo družino", je zapisal v sobotni odstopni izjavi od kandidature. Kot je razvidno iz besedila, jo je poslal vsem članom sveta zavoda, v vednost pa tudi kabinetu ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezu Ciglerju ter medijem.

Mestni svet Mola h Križaničevi kandidaturi ni podal pozitivnega mnenja, saj ga predstavniki stanovalcev, zaposlenih in Mola v svetu pri imenovanju niso podprli. V Molu zato pozdravljajo njegovo odločitev o odstopu. Menijo, da mora vodstvo do zdaj zelo uspešnega zavoda prevzeti oseba, ki uživa širšo podporo in zaupanje.

Svet zavoda še ni prejel uradne informacije o Križaničevem odstopu, a če to res drži, so našli "najbolj elegantno politično rešitev", je za STA dejala predsednica sveta zavoda Stanislava Marija Ferenčak Marin, ki je v svetu predstavnica Mestne občine Ljubljana (MOL). Če in ko bodo prejeli Križaničevo odstopno izjavo, bo treba najbrž sprejeti ugotovitveni sklep o tem, potem pa sprožiti nov postopek imenovanja, je napovedala. Za natančnejše korake pa se bo posvetovala s pravniki. V sedemčlanskem svetu so štirje člani predstavniki države kot ustanoviteljice ter po en predstavnik lokalne skupnosti, zaposlenih in stanovalcev. Vlada je še pred potekom štiriletnega mandata sveta, ki se bo končal čez leto in pol, aprila zamenjala svoje predstavnike v svetu, je spomnila.

Stanovalci doma so si ob novici o Križaničevi odločitvi "oddahnili", pa je povedala predstavnica stanovalcev v svetu Zora Bertoncelj. Po njenih besedah so na spletu prebirali informacije, kako nezadovoljni so bili s Križaničevim vodenjem zaposleni v domu v Preddvoru, in so se bali, da bi se podobno zgodilo v domu v Fužinah, kjer živijo brez pretresov.

Pred slabima dvema tednoma smo pisali, da je v svet zavoda ministrstvo imenovalo nove svetnike, ki naj bi jim dali navodilo, naj za direktorja imenujejo Križaniča. Slednji naj bi se z ministrom Janezom Ciglerjem Kraljem poznal iz Zavoda Iskreni, kar pa minister zanika. Več o tem: Je Križanič postal novi direktor DSO Fužine zaradi svoje izjemne kariere, ali ker pozna ministra?

O dogajanju v Domu starejših Preddvor pa smo prav tako podrobno poročali: