Podatki Agencije za okolje

Nedeljska nevihtna linija: kje je padlo največ padavin

G.G.
19. 7. 2021, 12.32
Posodobljeno: 19. 7. 2021, 12.35
Deli članek:

V minulih dneh smo bili priča katastrofalnim nalivom in poplavam v Nemčiji, Belgiji, Avstriji in na Nizozemskem. Na srečo nedeljska nevihtna linija v Sloveniji ni bila tako besna.

Neurje.si
Hudourniške poplave v Lovrencu na Pohorju.

Poročali smo, da so nedeljski nalivi največ težav povzročili na območju Koroške in širšem območje Celja. Na Agenciji za okolje (Arso) so danes postregli z natančnimi podatki o gibanju nevihtne fronte in količini padavin.

»Višinski ciklon se je pomaknil preko Alp nad severno Sredozemlje. Padavine so k nam zato potovale z vzhodnim zračnim tokom, ki ga nismo velikokrat vajeni,« so začeli z razlago in nato postregli s podatki. »V času od petka zvečer do sobote zvečer je bil maksimum padavin v pasu od Rogaške Slatine do Osilnice, kjer je padlo več kot 40 litrov dežja na kvadratni meter, največ v Kočevju in njegovi okolici – okoli 90 litrov na kvadratni meter.«

Še bolj zanimiva je bila nedelja. Že dopoldne se je od vzhoda proti zahodu premikala izrazita nevihtna linija. »Glavnina padavin je bila v nedeljo v pasu od Luč do Rogaške Slatine, kjer je padlo več kot 40 litrov dežja na kvadratni meter, največ na območju Rogle – okoli 85 litrov na kvadratni meter. Od petkovega večera pa do noči na ponedeljek smo na petih postajah skupaj izmerili več kot 100 litrov dežja na kvadratni meter, in sicer na postaji Rogla 148,2, v Novem mestu 116,9, v Kočevju 113,8, v Rogaški Slatini 110 in na Uršlji gori 104,1 litrov na kvadratni meter«.