energetsko dovoljenje

Zelena luč za drugi blok krške nuklearke - Ministrstvo storilo prvi korak ...

S.R.
19. 7. 2021, 11.50
Posodobljeno: 19. 7. 2021, 12.53
Deli članek:

Ministrstvo za infrastrukturo, ki ga vodi Jernej Vrtovec, je izdalo energetsko dovoljenje za drugi blok krške nuklearke, a je pot do končne odločitve o gradnji še dolga.

Bobo
Bo krška nuklearka v prihodnosti dobila drugi blok?

Družba Gen energija je vlogo za pridobitev energetskega dovoljenja za drugi blok nuklearke v Krškem, torej prvega uradnega in pisnega soglasje državnega organa h gradnji določenega energetskega objekta, sicer oddala že januarja lani. Vlada jih je po poročanju STA zdaj uslišala, a, kot je pojasnil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, v tem primeru še ne gre za dokončno odločitev o tej investiciji, pač pa za prvi korak, da se postopki lahko začnejo in se začne širša javna razprava. "Z energetskim dovoljenjem odpiramo najširšo možno javno razpravo, ne le na strokovni ravni, pač pa tudi med državljani," je dejal ter dodal, da se bo v okviru razprave izkazalo, ali se strinjamo in stremimo k istim ciljem - torej k čisti in varni energetski prihodnosti Slovenije.

Pot do dokončne odločitve je še dolga

Okoli drugega bloka krške nuklearke sicer ostaja odprtih veliko vprašanj, od katerih je med ključnimi seveda to, ali je gradnja drugega bloka smiselna. Trenutno ima obstoječi blok nuklearke dovoljenje za obratovanje do leta 2023, a so v teku postopki za 20-letno podaljšanje obratovalnega dovoljenja. Hkrati bo treba narediti vse potrebne ekonomske in strokovne analize. Kot je že maja lani pojasnil Vrtovec, bo mogoče šele na podlagi teh analiz najkasneje do leta 2027 sprejeti dokončno odločitev o izgradnji drugega bloka krške nuklearke. Vrtovec je sicer sam podpornik jedrske opcije, ministrstvo pa z energetskim dovoljenjem odpira pot za izvedbo upravnih postopkov in pripravo dokumentacije za investicijsko odločanje o JEK2, kar je nujna podlaga za končno odločitev o optimalnem energetskem scenariju za prihodnjo oskrbo nizkoogljične Slovenije.

Lokacija še ni znana

Nadaljnji postopki, kot so umestitev v prostor, pridobivanje gradbenega dovoljenja, izbor dobavitelja in sama gradnja, bodo sledili po doseženem družbenem konsenzu, še poroča STA. Natančna lokacija proizvodnega objekta bo določena šele s sprejetjem državno-prostorskega načrta, je dejal Vrtovec in dodal, da bo njena skupna električna moč na pragu 1100 MW, predvidena letna proizvodnja električne energije nekaj manj kot 9000 GWh, življenjska doba pa 60 let.

"Projekt je preveč pomemben, da bi ga prepustili različnim interesom,"je poudaril Vrtovec. Spomnil je na afero z gradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj in dodal, da je bila ta šola predraga, da bi jo ponovili."Zato želimo zagotoviti preglednost in predvsem odgovornost za vse sprejete odločitve," je dejal.

Dolgoročni cilj: podnebna nevtralnost

Na današnji novinarski konferenci je minister izdajo energetskega dovoljenja predstavil tudi v luči skupne evropske vizije brezogljične družbe ter svežnja ukrepov "Pripravljeni na 55" (Fit for 55), s katerim se Evropska unija zavezuje do leta 2030 zmanjšati izpust toplogrednih plinov za vsaj 55 % in doseči podnebno nevtralnost do leta 2050.

Kot je poudaril Vrtovec, gre za eno najpomembnejših odločitev, ki bo pomembno vplivala na blaginjo in okolje, v katerem bodo živele prihodnje generacije. "Zastavili smo si jasen cilj, da do leta 2050 dosežemo neto ničelne emisije oziroma podnebno nevtralnost Slovenije. Tako Nacionalni energetsko podnebni načrt (NEPN) kot Podnebna strategija jedrsko energijo prepoznavata kot pomemben del rešitve, saj jedrska energija v sobivanju z obnovljivimi viri energije ključno prispeva k učinkovitosti elektroenergetskega prehoda Slovenije v smeri nizkoogljičnosti in hkrati robustnosti elektroenergetskega sistema."

"Doslej opravljene študije upravičenosti projekta kažejo, da je JEK2 za prihodnjo zanesljivo oskrbo Slovenije z doma proizvedeno električno energijo izvedljiv in koristen projekt, ki ustrezno odgovarja na ključne izzive energetske trileme in omogoča učinkovito soočanje Slovenije z izzivi zelenega elektroenergetskega prehoda," pa je pojasnil generalni direktor GEN energije Martin Novšak.