Novi boni

Vlada državljanom podelila nove bone, a je spregledala mnoge

Žiga Kariž
19. 7. 2021, 18.15
Deli članek:

Vsem državljanom Slovenije so od prejšnjega tedna na voljo novi boni, ki jih lahko porabimo za širok spekter storitev. A le če ima ponudnik registrirano pravo dejavnost.

Dreamstime
Če podjetje kot osnovne dejavnosti nima registrirane izposoje športne opreme, bona za izposojo ne more unovčiti.
                FURS OPOZARJA                   BON21 se bo lahko unovčeval le pri podjetjih, ki imajo kot glavno dejavnost registrirano eno izmed zakonsko predpisanih SKD-dejavnosti. Le v tem primeru bodo prišla v nabor ponudnikov storitev. 

Kot je zdaj že dobro znano, je slovenska vlada državljane znova »obdarila« z boni.  V primerjavi s tistimi, ki smo jih prejeli lani, je možnost uporabe širša in so unovčljivi v dejavnostih turizem, gostinstvo, šport in kultura. Polnoletnim pripada bon v vrednosti 100 evrov in mladoletnim za 50 evrov, skupno so vredni 192,2 milijona evrov. Na Fursu so jih poimenovali BON21.

Širši nabor

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je ob začetku veljave pojasnil, da so novi boni unovčljivi v turističnih namestitvah, restavracijah in barih, knjigarnah, muzejih, na koncertih, ob najemu športne opreme in obisku športnih klubov, ob ogledu razstav ter obisku zabaviščnih parkov in smučarskih centrov. Bone je mogoče uporabiti le za omenjene storitve v Sloveniji, in sicer do konca leta. Tisti državljani, ki lanskih bonov za turistično namestitev še niso porabili, jih bodo lahko kombinirali z novimi pri istem ponudniku. Za širitev dejavnosti, v katerih je mogoče unovčiti bon, se je vlada po ministrovih besedah odločila zaradi posledic, ki sta jih v dejavnostih, povezanih s turizmom, pustili minuli jesen in zima. »Zato bomo morali poleti staviti na domačo potrošnjo,« je poudaril minister.

Koga so spregledali

Podarjenemu konju se sicer ne gleda v zobe, a zakon je pri določanju tega, pri kom bomo lahko bone izkoristili, zelo natančen. Tako bodo bone lahko sprejemala podjetja, ki imajo registrirano pravo dejavnost. Na primer športno opremo bodo lahko izposojala le podjetja, ki imajo registrirano dejavnost dajanje športne opreme v najem in zakup, ali pa drugo športno dejavnost, ne pa tudi podjetja, ki športno opremo prodajajo. Tako si na primer priljubljenih supov ne boste mogli izposoditi v Hervisu, Decathlonu ali pri številnih drugih ponudnikih te storitve, saj je zakon iz upravičencev izključil tiste, ki imajo kot glavno dejavnost prodajo športne opreme. Tudi kolesa ali kateregakoli drugega športnega rekvizita si ne boste mogli izposoditi v tistih podjetjih, katerih primarna registrirana dejavnost je prodaja, in ne izposoja.

Z boni po učbenike

Vesela novica je, da bo mogoče z boni kupiti tudi šolske učbenike. A spet zgolj pri ponudnikih, ki imajo kot dejavnost registrirano trgovino na drobno v specializiranih prodajalnah s knjigami. K sreči v to kategorijo spadata tako Mladinska knjiga kot Državna založba Slovenije, ki pokrivata večino tovrstne ponudbe. A to ne velja za nekatere spletne ponudnike in založbe. Tako ne morete učbenikov kupiti neposredno od Založbe Rokus Klett, saj so registrirani kot založba, in ne trgovina. Tudi prodajalec Kopija-nova, ki ponuja delovne zvezke in potrebščine prek spleta, si z boni ne bo mogel pomagati, saj je registriran kot trgovina na drobno po pošti in internetu. Pri tem, katera podjetja lahko sprejemajo nove bone in katera ne, je Furs omogočil preprosto preverjanje. V iskalnik na spletni strani eDavki zgolj vpišete davčno številko podjetja in izpišejo se podatki o tem, ali podjetje izpolnjuje pogoje za unovčitev bona za gostinstvo, turizem in šport.

Skupek učinkov

Vsekakor so to manjše pomanjkljivosti, ki jih bo vlada lahko še odpravila, in kljub temu so boni zagotovo najbolj priljubljen vladni ukrep. Minister Počivalšek meni, da bo imela z boni spodbujena potrošnja multiplikativne učinke in se bo denar posredno prelil tudi v druge panoge. Upajmo pa, da se zaradi večjega povpraševanja ne bodo pretirano dvignile cene.