Znani zadnji podatki o okuženih

Vladni svetovalec Kadič slavi, a je realnost klavrna

S.R.
19. 7. 2021, 10.13
Posodobljeno: 19. 7. 2021, 11.33
Deli članek:

Glede na zadnje podatke o epidemiološki sliki v Sloveniji se je stanje znova nekoliko izboljšalo.

Bobo
Fotografija je simbolična.

V Sloveniji so zdravstvene službe včeraj opravile 590 PCR testov in potrdile vsega 9 primerov okužbe s sars-cov-2, kažejo podatki Sledilnika za covid-19. Delež pozitivnih testov je bil 1,5-odstoten. V primerjavi s prejšnjo nedeljo, ko je bil delež pozitivnih testov 1,9-odstoten, potrjenih pa 11 primerov okužbe, torej nismo zabeležili poslabšanja, kvečjemu obratno. 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je bila včeraj 36,2 primera. V slovenskih bolnišnicah trenutno leži 30 covidnih bolnikov, od katerih jih deset potrebuje intenzivno terapijo.

Dosegli mejnik?

Do danes je bilo sicer v Sloveniji polno cepljenih 766.930 oseb oziroma 36,4 odstotka celotnega prebivalstva. Da smo okoli cepljenja danes dosegli mejnik, je na twitterju obelodanil svetovalec vladi za promocijo cepljenja Edvard Kadič. Osredotočil se je na delež precepljenosti med odraslimi in razkril, da se je cepilo že 50 odstotkov odraslih oziroma 861.749. »Bravo! Zmogli bomo!« je še zapisal navdušeno, a je slika precepljenosti v Sloveniji v resnici klavrna.

ourworldindata.org
Kar zadeva cepljenje z enim odmerkom cepiva proti covidu-19, se uvrščamo na rep.

V primerjavi z drugimi Evropskimi državami se uvrščamo med države z najnižjim deležem precepljenosti. Kar zadeva delež polno cepljenih oseb, je po podatkih portala ourworldindata.org ta nižji kot v Sloveniji le še na Finskem, Slovaškem, Hrvaškem, v Estoniji, Latviji, Romuniji in Bolgariji. Še bolj zaskrbljujoč je podatek o številu cepljenih z enim odmerkom, ki kaže, na kakšno precepljenost lahko računamo v bližnji prihodnosti. S tega vidika so za nami le še Slovaška, Hrvaška, Latvija, Romunija in Bolgarija. Finska, kjer se doslej polno cepil majhen delež prebivalstva, se na drugi strani po številu oseb, ki so prejele en odmerek cepiva, uvršča v sam vrh, s tem pa si lahko pred jesenjo obetajo razmeroma visoko precepljenost.

Okužbe med dijaki

Kot poroča STA, je epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do sobote potrdila 135 okužb z novim koronavirusom med dijaki z Dolenske, ki so se 3. julija vrnili z maturantskega izleta v Španiji. Prepoznali so tudi vsaj 83 sekundarnih okužb, ki so povezane z okuženimi udeleženci tega maturantskega izleta.

Prepoznali so še 456 visoko tveganih stikov potrjenih okužb znotraj tega izbruha. Za te je epidemiološka služba NIJZ predlagala karanteno na domu, z izjemo prebolevnikov in cepljenih.

Več okužb, 69, so do sobote potrdili tudi pri dijakih z Gorenjske, ki so se iz Španije vrnili 8. julija. Poleg tega so prepoznali vsaj 11 sekundarnih okužb ter 304 visoko tvegane stike, še piše na spletni strani NIJZ.