Iniciativa slovenskih zdravnikov

Skupina slovenskih zdravnikov objavlja zavajajoče trditve o cepljenju

Polona Krušec
17. 7. 2021, 07.30
Deli članek:

Te dni pozornost javnosti močno privablja spletna pojavnost skupine Iniciativa slovenskih zdravnikov z vsebino, ki nosi naslov Mojim otrokom o cepljenju, ki jo je napisala ginekologinja, pa tudi z drugimi svojimi objavami, za katere se težko zdi, da bi za njimi res stali zdravniki.

Aleš Cipot
Pismo Senčarjeve je na noge pognalo mnoge, tudi zdravstveno stroko.
Zdravniki iz iniciative zdravnikov na svoji spletni strani objavljajo vsebine, ki so nenaklonjene cepljenju, kar močno odstopa od spoznanj sodobne znanosti in medicine. Stališča, ki jih širi iniciativa oziroma vanjo vključeni zdravniki, je pod lupo vzel tudi Alojz Ihan, največja avtoriteta za cepiva v državi.

V zapisu, objavljenem na spletni strani skupine Iniciativa slovenskih zdravnikov, ki ga je prek družbenih omrežij delilo več tisoč Slovencev, je ginekologinja Sabina Senčar slovenske starše pozvala, naj svojih otrok nikar ne cepijo proti bolezni covid-19.

»Ponudba 'končne rešitve' v cepljenju otrok in mladostnikov je zame že skoraj zločin. Katera mama bi dovolila, da njene otroke uporabijo za eksperiment, o katerem ne vemo ničesar? O cepivu ne vemo dovolj. Ne vemo, ali bo preprečilo težji potek bolezni, o kratkoročnih neželenih posledicah vemo malo, o dolgoročnih neželenih posledicah pa ne vemo prav nič,« se glasi del njenega besedila.

Nepokreten po cepivu

V istem besedilu priča, da je nedavno dobila pismo prijateljev, katerih otrok naj bi utrpel hudo avtoimuno reakcijo po cepivu. »Dvajsetletni fant, zdrav, atlet, po maturi, se je cepil z novim eksperimentalnim cepivom. Štirinajst dni po cepljenju je N. L. iz Ljubljane najprej oslepel, bil je sprejet na oftalmološko kliniko. Stanje se mu je naglo poslabšalo z vrsto nevroloških simptomov, postal je nepokreten, njegovo telo trenutno ni zmožno osnovnih človeških funkcij, zadrževanja blata in vode,« je moč razbrati.

Senčarjeva v svojem besedilu zapisuje še, da je »končen izkupiček poškodb po cepljenju zastrašujoč. EuraVigilance, ki spremlja in beleži prijave neželenih stranskih učinkov zdravil v Evropi, je junija poročal o 1,5 milijona poškodb po cepljenju in 15.472 smrtih. Ne gre samo za tromboze in embolije; kaže se v prizadetosti in poškodbah vseh organskih sistemov.«

Njeno pismo, sploh pa zgoraj izpostavljeni izseki so na noge pognali mnoge, tudi zdravstveno stroko. Zmotilo jih je več trditev, ki so zavajajoče in neresnične, zbegalo pa jih je tudi iniciativino splošno odklonilno stališče do cepljenja. Iz vsebine, ki jo skupina zdravnikov objavlja na svoji spletni strani, je namreč razvidno, da so proti cepljenju, kar močno odstopa od spoznanj sodobne znanosti in medicine. 

Kdo so 

Iniciativa se predstavlja kot skupina slovenskih zdravnic in zdravnikov, »ki želimo ohraniti ugled in opravljanje svojega poklica na visoki etični, moralni in strokovni ravni, skladno s Kodeksom zdravniške etike, Helsinško ter Ženevsko deklaracijo. Naša prva skrb je zdravje ljudi,« so o sebi zapisali na svojem spletnem mestu.

Ob nadaljnjem brskanju po strani je moč izvedeti malo več, tudi konkretna imena. Iniciativo slovenskih zdravnikov sestavljajo: travmatolog Uroš Dobnikar, zdravnik Matjaž Figelj, zdravnica Jana Harej Figelj, psihiatrinja Biserka Ilin, zobozdravnik Gregor Knafelc, zdravnik homeopat Živan Krevel, kirurg Marko Novak, anesteziologinja, reanimatologinja in zdravnica perioperativne intenzivne medicine Tatjana Pfeifer, specialist splošne in urgentne medicine Sebastijan Piberl, ginekolog in porodničar Stanko Pušenjak, ginekologinja Sabina Senčar in ostali, »katerih imena so zaradi zagotavljanja varnosti shranjena v arhivskem izvodu,« je navedeno na spletni strani.

Med člani so torej tudi imena, ki so v preteklosti z izjavami v povezavi s koronavirusom že vznemirjala javnost. Gre za Matjaža Figlja, zdravnika, ki je z objavami o epidemiji covida-19 kršil več členov kodeksa zdravniške etike, kar je presodil odbor za pravno-etična vprašanja pri Zdravniški zbornice Slovenije, in Stanko Pušenjak, ginekolog, ki je prav tako pred časom že vzbujal dvome o cepivih.

slovenskizdravniki.si
Iniciativa slovenskih zdravnikov. Kdo so?

Ne informirajte se pri njih

Zdravniška zbornica pravi, da so seznanjeni z obstojem Iniciative slovenskih zdravnikov in vsebino, ki jo objavljajo, in da so »javnost že večkrat opozorili na zavajajoče poimenovanje skupine. Po našem vedenju skupino sestavlja le peščica zdravnikov, kljub temu pa se imenujejo Iniciativa slovenskih zdravnikov. Javnost smo že opozorili tudi, da njihova stališča močno odstopajo od spoznanj sodobne znanosti in medicine, podprte z dokazi,« so izpostavili.

Izpostavili so še, da so se na zavajajoče zapise v povezavi s cepljenjem, ki jih zagovarja in objavlja Iniciativa slovenskih zdravnikov, odzvali že konec maja z novinarsko konferenco, na kateri so »ljudi zaprosili, da ko se informirajo o cepljenju proti covidu-19, res iščejo in zaupajo v strokovne informacije, ki so na voljo na uradnih spletnih straneh, na primer na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Zdravniške zbornice Slovenije, ministrstva za zdravje, in ki jih podajajo ugledni in prepoznavni strokovnjaki za določeno področje, v primeru epidemije covid-19 so to specialisti infektologi in epidemiologi.«

Strokovno protislovje

Že pred časom je zdravniška zbornica zaprosila mikrobiologa in imunologa, največjo avtoriteto za cepiva v državi, Alojza Ihana, da se odzove in komentira vsebino, ki jo objavlja Iniciativa slovenskih zdravnikov, oziroma v javnosti izražena stališča zdravnikov iz iniciative. Med drugim je povedal, da »ker kolegi javnost naslavljajo kot zdravniki, ki se ne strinjajo z mnenji uradne stroke, v javnosti nastaja vtis, da medicinska stroka ne ve, kako se odzivati na epidemijo. To zelo škoduje prizadevanjem za preventivno obnašanje ljudi, saj se zaradi narave covida-19 večina ne čuti neposredno ogroženih in so pripravljeni investirati v preventivo, če jim vsaj medicinska stroka, ki ji ljudje (še vedno) zaupajo, zna sporočiti prepričljive razloge. Nenavadna sporočila kolegov pa so neredko tako strokovno protislovna, da ob asistenci klikanja željnih medijev v javnosti sprožijo dvom v medicinsko stroko, pristojni specialisti pa tudi ostanejo brez besed. Ne zato ker bi se strinjali s protislovnimi navedki kolegov, pač pa jim je največkrat nerodno javno opozarjati svoje kolege na brezpomenske besedne igrice, namenjene zgolj fascinaciji laikov na družbenih omrežjih,« je eno osrednjih Ihanovih sporočil.

Kaj je zdaj res

Nazaj k zapisu ginekologinje Sabine Senčar. Priča o 20-letnem fantu, ki naj bi dva tedna po cepljenju najprej oslepel, nato pa postal celo nepokreten. Na njene besede se je odzval Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana in zapisal, da gre za neresnične informacije. »Politika osrednje bolnišnice je, da se ne odziva na dvomljive zapise na različnih spletnih straneh in družbenih medijih. Skladno z mnenjem informacijske pooblaščenke izražamo le zanikanje določenih navedb in pojasnila določenih ravnanj. Res smo imeli v obravnavi mladega pacienta, ki pa le delno ustreza opisu, ki je naveden v objavi ginekologinje. Ne držijo njene navedbe, da bi bil nepokreten. Zaradi medicinske etike in varovanja zasebnosti ne smemo ali želimo razkriti diagnoze, vendar poudarjamo, da so simptomi in znaki združljivi z boleznijo, ki ni povezana s cepljenjem,« so sporočili s kliničnega centra.

Fotona
Sabina Senčar


To ni od cepiva

Ob tem so izpostavili, da je bilo proti covidu-19 do zdaj uporabljenih že prek »tri milijarde odmerkov. Na spletni strani z medicinsko literaturo PubMed pa ni nobenega zapisa o povezavi simptomov javno izpostavljene osebe s cepljenjem proti novemu koronavirusu. Potek bolezni je povsem drugačen od tistih, ki so značilni za nevroimunolške dogodke po cepljenju,« je še podčrtal UKC Ljubljana.

Ginekologinja je zapisala tudi, da je »končen izkupiček poškodb po cepljenju zastrašujoč. EuraVigilance, ki spremlja in beleži prijave neželenih stranskih učinkov zdravil v Evropi, je junija poročal o 1,5 milijona poškodb po cepljenju in 15.472 smrtih.« Roman Jerala, vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu svari, da je avtorica napako storila že pri nazivu: »Ne gre za EuraVigilance, ampak je pravilno EudraVigilance. Zanimivo je, da se ta isti napačen naziv pojavlja na več tujih proticepilskih straneh, kar kaže na to, da tovrstne novice prihajajo iz istega vira in so bile le prilagojene za slovensko občinstvo,« je dejal.

Primož Lavre
Prof. dr. Roman Jerala je opozoril, da je iniciativa povezana s proticepilsko skupnostjo, ki širi lažne informacije o koroni.

Strokovnjak razlaga

Jerala je razložil še, da je neposredna uporaba podatkov o zdravstvenih pojavih ob cepljenju iz EudraVigilance ali ameriškega Vaersa, ki jih navaja Sabina Senčar v zapisu, objavljenem na strani Iniciative slovenskih zdravnikov, neustrezna, »ker gre za nepreverjene prijave kakršnihkoli zdravstvenih pojavov, ki so jih zabeležili v določenem času po cepljenju. V Vaersu na primer lahko podatke vnašajo tudi svojci, in tudi če kdo umre iz popolnoma nepovezanih razlogov, se to lahko zabeleži v bazi. Na osnovi raziskanih primerov EMA oziroma FDA sprejme opozorilo na morebitne stranske učinke cepiva in bi, če bi se izkazalo kot potrebno, dovoljenje za katerokoli cepivo ali zdravilo tudi preklicala, kar se je že zgodilo,« pojasni.

Za konec opozarja še, da »dvom vzbuja tudi povezava spletne strani Iniciative slovenskih zdravnikov z World Doctor's Alliance, ki je dokazano proticepilska skupnost neznanih članov, ki širi lažne informacije o covidu-19, na primer da gre le za navadno gripo ter da je korona svetovna zarota in podobno. Njenemu ustanovitelju so v Veliki Britaniji odvzeli zdravniško licenco.«

slovenskizdravniki.si
Spletna stran Iniciative slovenskih zdravnikov