Lucija Ilona, Ivan in Luka

Dobrodelna akcija za tri male mušketirje

Sara Strk
16. 7. 2021, 19.00
Deli članek:

V Lions klubu Lendava bodo pomagali trem kljub bolezni veselim, navihanim in zelo pogumnim otrokom, trem mušketirjem, ki jim je zaradi zdravstvenega stanja onemogočen pričakovani razvoj in so zaradi teh težav prikrajšani za otroštvo, kakršno imajo njihovi vrstniki.

Arhiv Lions klub Lendava Lendva
Dobrodelna akcija za tri male mušketirje.

Če želite pomagati, SMS-donacije za tri mušketirje zbirajo na HRABRI5 na 1919 do konca meseca julija.

To so sedemletna Lucija Ilona, petletni Ivan in enoletni Luka, ki kljub velikim zdravstvenim težavam ostajajo vedri in nasmejani, predvsem pa veliki mali borci. »Z zbranimi sredstvi jim želimo omogočiti bolj kakovostno zdravljenje, še več nujno potrebnih terapij in jim pričarati nasmehe,« nam je povedal Matej Zadravec, predsednik Lions kluba Lendava.

Lucija Ilona je vesela in radovedna sedemletna deklica, ki ima redko bolezen, gensko mutacijo TUBA1A; trenutno je edina s to boleznijo v Sloveniji. Kljub težki gibalni oviranosti rada raziskuje svet okrog sebe, posluša glasbo, kolesari na posebej prilagojenem kolesu in se sprehaja s sestrico. Zaradi hude motnje v duševnem razvoju in slabovidnosti je popolnoma odvisna od druge osebe. Za svoj razvoj in lajšanje težav potrebuje trajno fizioterapevtsko obravnavo, ki ji lajša življenje in preprečuje razvoj dodatnih zdravstvenih težav. Ravno samoplačniške fizioterapije pa so za njene starše največji izziv.

Osebni arhiv
Lucija je edina v Sloveniji z boleznijo na genu TUBA1A.

Pet let in pol stari Ivan je rojen z asociacijo VACTERL, redko boleznijo, pri kateri vsaka črka besede bolezni pomeni napako na posameznem organu, poleg tega ima hemofilijo B-oblike, ki še otežuje operativne posege. Je živahen in optimističen fant, ki izjemno rad poje, igra na kitaro, pleše in nastopa, najbolj uživa v družbi in na odru, a mora biti zaradi krhkega imunskega sistema v zasebnem varstvu. Ima velike težave s srcem, doslej so ga operirali že štirikrat, nova večja operacija pa ga, če bodo izvidi ugodni, čaka čez tri leta, prav tako bo imel urološke posege.

Arhiv Trije mušketirji
Pet in pol letni Ivan rad nastopa.

Luka, najmlajši med tremi mušketirji, je star 15 mesecev, je navihan, nasmejan in razigran fant, ki staršem vliva upanje in jim vsak dan dokazuje, da je velik borec. Rodil se je s prirojeno boleznijo sklepov, njegova gibljivost v sklepih je omejena, zato potrebuje intenzivne in redne fizioterapije, masaže in raztege. Ima tudi težave z dihanjem, prehranjevanjem in srcem, čakajo ga še številni posegi, od operacije obeh kolkov, stopal, sprostitve vezi pod koleni do operacije prstov na rokah, potem ga čaka še rehabilitacija. Če bi vse potekalo, kot mora, so optimistični njegovi bližnji, bi Luka lahko nekoč shodil.