ponovno glasovanje

Za novelo zakona o nalezljivih boleznih glasoval le en poslanec

B.K./STA
16. 7. 2021, 06.13
Posodobljeno: 16. 7. 2021, 06.18
Deli članek:

DZ po vetu državnega sveta ni vnovič potrdil novele zakona o nalezljivih boleznih.

Bobo
Poslanci v Državnem zboru.

Poslanci so sinoči, na ponovnem glasovanju po izglasovanem vetu državnega sveta, z 78 glasovi proti in enim glasom za zavrnili novelo zakona o nalezljivih boleznih. Proti so glasovali tudi poslanci koalicije, ki so med drugim ocenili, da je nekatere kritike in pomisleke o noveli še smiselno preučiti in pripraviti novo besedilo.

Z novelo zakona je vlada želela uresničiti odločbo ustavnega sodišča, da so nekateri deli zakona o nalezljivih boleznih, povezani z ukrepi ob epidemiji covida-19, neustavni.

Da bi bila novela po ponedeljkovem vetu državnega sveta sprejeta, bi jo moralo podpreti najmanj 46 poslancev. Minuli teden jo je DZ potrdil s 44 glasovi za in 42 proti.

Že popoldne pa je predsednik vlade Janez Janša napovedal, da bodo koalicijski poslanci glasovali proti noveli, saj da "v tej fazi najbrž ni potrebna v tako hitrem času". Vlada pa si bo vzela čas do jeseni, da nekatere pripombe, ki so bile dane bodisi v razpravi v državnem zboru bodisi v državnem svetu, ponovno preuči in predlaga novo novelo zakona o nalezljivih boleznih.

Na novelo so namreč tako iz opozicijskih vrst kot tudi iz javnosti letele številne kritike glede preširokih pooblastil vlade pri sprejemanju ukrepov za obvladovanje širjenja nalezljivih bolezni.

To je bilo slišati tudi v današnji predstavitvi stališč opozicijskih poslanskih skupin, v koalicijskih vrstah pa so pojasnjevali, zakaj so si premislili o svoji odločitvi glede vnovične podpore.

Kot je dejala poslanka SDS Nada Brinovšek, so se v zakonodajnem postopku pojavile številne pripombe in pomisleki, ki jih je po mnenju poslanske skupine DeSUS smiselno preučiti in, kolikor bo mogoče, tudi upoštevati. Ob tem je še izpostavila, da ustavno sodišče določb iz zakona o nalezljivih boleznih, pri katerih je ugotovilo neskladnosti z ustavo, ni razveljavilo, ampak se lahko do odprave neustavnosti še naprej uporabljajo.

NSi je blizu ljudem, slišali smo jih, da želijo široko razpravo, ki jo je ustavno sodišče z rokom za odpravo neustavnosti onemogočilo, pa je dejal vodja poslanske skupine Jožef Horvat. Poslanci NSi so ustavnemu sodišču tako danes "izjemoma obrnili hrbet" in glasovali proti noveli. "Pričakujemo pa, da bo ne samo vlada, ampak tudi slovenska javnost pomagala sestaviti takšno besedilo, ki bo sprejemljivo za vse," je dejal.

V SMC, ki novele danes ni ponovno podprla, menijo, da v zakonu predvideni ukrepi dopuščajo široko polje presoje o tem, kaj je primeren ukrep in koliko časa naj bi trajal, prav tako se pojavljajo dvomi o tem, kdo je pristojen za sprejemanje odločitev in ukrepov. Poslanka Mojca Žnidarič je ob tem izpostavila še mnenje varuha človekovih pravic, ki je med drugim opozoril, da novela ne odpravlja neustavnosti, na katere je opozorilo ustavno sodišče.

Edini glas za je sicer prišel iz poslanske skupine DeSUS, novelo je namreč podprl poslanec Robert Polnar.