ni član NSi, bo pa spadal v njeno ministrsko kvoto

Vodja strateškega sveta bo povišan v ministra brez resorja

Antun Katalenić
15. 7. 2021, 18.10
Posodobljeno: 15. 7. 2021, 18.27
Deli članek:

17 let po odločitvi prve Janševe vlade o ukinitvi ministrstva za informacijsko družbo tretja Janševa vlada imenuje ministra za digitalizacijo.

Primož Lavre
Andrijanič je univerzitetni diplomirani pravnik, študiral je v Ljubljani in na Oxfordu.

Pretresom navkljub tretja vlada Janeza Janše ne počiva pri kadrovanju, kot 17. minister te vlade bo tako najverjetneje imenovan Mark Boris Andrijanič, dosedanji vodja strateškega sveta za digitalizacijo.

Andrijanič bo za svoje zasluge zdaj povišan na mesto ministra brez resorja, odgovornega za digitalizacijo, kjer bo odgovoren za koordinacijo ministrstev kot vodja nove vladne službe za digitalno preobrazbo. S tem bo vlada zapolnila kvoto ministrov brez resorja, ki jih dopušča zakonodaja; poleg ministra brez resorja za Slovence po svetu ima lahko vlada še največ dva ministra brez resorja, ki pomagata predsedniku vlade pri usklajevanju dela in opravljanju funkcije v okviru danih pooblastil. Svojo kvoto pa bo na ta način popolnila tudi Nova Slovenija, ki je Andrijaniča predlagala za ta položaj.

STA
Matej Tonin pravi, da je NSi vedno bila zelo zainteresirana za področje digitalizacije.

Kandidat NSi

Mark Boris Andrijanič je bil nedosegljiv za naše klice, je pa zato predsednik NSi Matej Tonin v telefonskem pogovoru za Svet24 pojasnil, da ministrski kandidat ni član njihove stranke, zanj pa so se odločili, ker »se je izkazal z vodenjem strateškega sveta«. Kot je še dejal Tonin, sta »NSi vedno zanimali prihodnost in digitalizacija«, pri čemer je spomnil, da so še kot opozicijska stranka leta 2019 organizirali konferenco Pametna Slovenija, in pripomnil, da so se nekateri »delali norca« iz dogodka in njegove vožnje z električno rolko.

Prijatelj SDS

Andrijanič je od leta 2016 do nedavnega delal za ameriško podjetje Uber, ki služi kot platforma za ponujanje prevozov in se ga drži slab sloves, kar zadeva vprašanja pravic delavcev. 

Spomnimo, Andrijanič se je v javnosti sprva pojavil kot mladi vodja nevladne organizacije za promocijo podjetništva Mreža idej. Pri tem je zanimivo, da je ta najprej obstajala kot del SDS naklonjenega Inštituta dr. Jožeta Pučnika. Med drugim se je ime Andrijaniča, sicer vnuka ustanovitelja novomeškega farmacevtskega podjetja Krka, pojavilo v letih 2015 in 2020, ko je bil sopodpisnik pobud za formiranje koalicijskih vlad med SDS in SMC. Kot rečeno, bo kljub temu v sedanji vladi deloval kot minister iz kvote NSi. Andrijanič je od leta 2016 do nedavnega delal za ameriško podjetje Uber, ki služi kot platforma za ponujanje prevozov in je več let aktivno poskušalo doseči spremembo zakonodaje, ki bi mu odprla slovenski trg, a je očitno na koncu od tega odstopilo.

Andrijanič je v zadnjih letih živel med Združenim kraljestvom, kjer ima partnerico, Poljsko, kjer je bil stacioniran kot predstavnik Uberja, ter Slovenijo. Tonin je dejal, da bo seveda minister deloval v Ljubljani. Andrijanič je ob nominaciji kot temelj svojega delovanja predstavil 40 predlogov za izboljšave, ki jih je pred kratkim sestavil strateški svet in vključujejo od poenostavitev upravnih postopkov do nagrajevanja zaposlenih v IT-podjetjih. Napoved ustanavljanja vladne službe za digitalno preobrazbo je v javnosti dvignila marsikatero obrv, ob tem pa je ponovno prišla na površje zgodba iz leta 2004, ko je prva Janševa vlada ukinila štiri leta prej ustanovljeno ministrstvo za informacijsko družbo, ki ga je pod vladama Janeza Drnovška in Antona Ropa vodil Pavel Gantar. Slednji je v telefonskem pogovoru za Svet24 dejal, da Andrijaniča osebno ne pozna, a mu »ne vzbuja velikega zaupanja«

Primož Lavre
Nekdanji minister za infromacijsko družbo Pavel Gantar pravi, da vlada na nek način priznava svojo napako izpred 17 let.

.

Klientelizem LDS

Gantar, ki je leta 2004 del dokumentacije in uslužbencev predal takratnemu ministru za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Juretu Zupanu, del pa ministru za gospodarstvo Andreju Vizjaku, o kandidaturi Andrijaniča pravi, da je jasno, da je desnosredinska vlada »pred 17 leti naredila veliko napako in zdaj to napako plačujemo, tako da je Slovenija manj digitalno razvita, kot bi lahko bila«. Gantar zato še danes obžaluje takratno potezo vlade, saj so takrat vse zbrano znanje in kadre »razbili na prafaktorje«. Na desnici so takrat že samo ustanovitev ministrstva označevali za klientelističen podvig vlad pod vodstvom LDS, zdaj pa sami za ministra želijo imenovati do nedavnega uslužbenca multinacionalne korporacije in vodjo strateškega sveta, kjer je še kopica strokovnjakov, ki so na plačilni listi velikih tehnoloških podjetij.