Nova konstruktivna nezaupnica?

Dejan Židan razmišlja o "racionalnih potezah", ki bi presekale "trenutno agonijo"

C.E.
13. 7. 2021, 05.50
Posodobljeno: 13. 7. 2021, 07.11
Deli članek:

Se po skoraj plebiscitarni zavrnitvi novele zakona o vodah in vetu državnega sveta na novelo zakona o nalezljivih boleznih majejo tla pod nogami vladne koalicije?

Sašo Švigelj
Dejan Židan poudarja, da so v SD pripravljeni sodelovati in da je možnih rešitev trenutne politične zagate.

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič (NeP) ocenjuje, da rezultat nedeljskega referenduma, na katerem so volivci odločno zavrnili novelo zakona o vodah, kaže nezaupnico delu vlade. Po Zorčičevem mnenju rezultat nakazuje, da bi moral kdo sprejeti politično odgovornost. Kdo, pa morajo presoditi tisti, ki so pogoreli na referendumu.

Poslanec SD Dejan Židan je v oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija dejal, da je čas za racionalne poteze. Po njegovi oceni bi bila ena od bolj racionalnih potez, da se oblikuje »vlada rešitve, ki bo do naslednjih volitev pripeljala na način, da se demokracija ne bi še naprej razgrajevala in da Sloveniji ne bi delali sramote v EU in širše«.

Židan bi pozdravil možnost, da bi se v to prehodno vlado vključili akterji iz nevladnih gibanj, ki bi lahko nadaljevali svoj program. Ob tem se nekdanji predsednik SD zaveda, da so nevladna gibanja nujno kritična do vsakokratne oblati.

Včeraj je sicer predsednica SD Tanja Fajon napovedala, da bodo »zelo resno« razmislili o morebitni novi konstruktivni nezaupnici. Židan pravi, da je v igri več možnih rešitev, »trenutna agonija pa je nekaj najslabšega za Slovenijo.«