Novela zakona o nalezljivih boleznih

Poostritev nadzora PCT? Slovo brezplačnih hitrih testov, da bi dosegli višjo precepljenost?

R.T.
12. 7. 2021, 12.01
Posodobljeno: 12. 7. 2021, 12.01
Deli članek:

Nadzora PCT se menda ne čuti dovolj ...

Bobo
Fotografija je simbolična.

Državni zbor (DZ) na današnji izredni seji odloča tudi o morebitni vložitvi veta na novelo zakona o nalezljivih boleznih. Novela zakona o nalezljivih boleznih, ki jo je DZ sprejel s 44 glasovi za in 42 proti, naj bi sicer uresničila ustavno odločbo, po kateri so nekateri deli zakona neustavni. 

Predloge za odločanje o odložilnem vetu so vložili, ker želijo pospešiti uveljavitev. Ustava namreč določa, da lahko državi svet (DS) o zahtevah za veto odloča v sedmih dneh od sprejema zakonov, v tem času pa ti ne morejo biti objavljeni v uradnem listu oziroma stopiti v veljavo. Če bi DS na omenjeni zakon izglasoval odložilni veto, bi ga moral DZ ob ponovnem odločanju podpreti z najmanj 46 poslanskimi glasovi.

Kot v zahtevi za sklic izredne seje pojasnjuje skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Bogomirjem Vnučcem, so vsi trije zakoni (še zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva ter zakon o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije) nujni za blažitev posledic krize zaradi epidemije, interventni zakon pa vsebuje tudi ureditev turističnih bonov, zato je pomembno, da čim prej stopijo v veljavo.

Več nadzora

Pravnik Andraž Teršek je na svoji spletni strani objavil elektronsko pošto, ki naj bi jo zdravstveni inšpektorji prejeli od Deane Potza, predstavnice zdravstvenega inšpektorata. Ob tem je Teršek zapisal: "Dnevno se inšpektorje in inšpektorice sili v zločin nad ljudmi. In še bolj se jih bo sililo v še večji zločin. Tudi tokrat, kot mi pišejo, po nalogu oblasti – ki vas in nas želi tako psihično in fizično izčrpati, da bomo klonili."

V objavi je mogoče prebrati, da naj bi predsednik vlade Janez Janša na nedavni seji vlade večkrat izpostavil, da se nadzora PCT (pogoj preboleli, cepljeni, testirani) ne čuti dovolj ter da ga je treba poostriti, vključno z izrekanjem kazni. Poročila v zvezi s tem menda pričakuje na naslednji seji vlade, ki bo predvidoma v drugi polovici avgusta.

Piše tudi, da naj bi na sektorju za strategijo in planiranje na Zdravstvenem inšpektoratu RS ( ZIRS) bili mnenja, da bi s poostrenimi nadzori počakali do pričetka veljave novele zakona o nalezljivih boleznih, kar naj bi bilo v naslednjem tednu. "Do takrat pa seveda velja nadzor PCT kot do sedaj. Obveščanje javnosti v zvezi s tem bo prevzela vlada in posamezna ministrstva; ZIRS pa le v primeru, če bomo vabljeni na novinarsko konferenco, kar zaenkrat nismo."

Obetale naj bi se še dve novosti: nič več brezplačni hitri testi za doseganje višje precepljenosti; vlada pa naj bi razmišljala tudi o obveznem cepljenju za posamezne poklicne skupine v jeseni – začeli naj bi z zdravstvenim osebjem, nadaljevali pa z gospodarstvom.

Teršek je ob tem na koncu zapisal: "Če vam je ugodno, da verjamete bedastočam o »teoretikih zarote«, ne verjamete pa v prakso kot zločinsko zaroto, prav. Če želite biti in ostati sužnji, morda od suženjstva celo umreti – vaša izbira."

V spremembah in dopolnitvah zakona o nalezljivih boleznih sicer piše, da ima pristojni inšpektor pravico in dolžnost:

− omejiti ali prepovedati gibanje osebam, za katere se ugotovi ali sumi, da so zbolele za določeno nalezljivo boleznijo;

− omejiti ali prepovedati zbiranje skladno s 3. točko prvega odstavka 39. člena, dokler ne preneha nevarnost širjenja nalezljive bolezni;

− omejiti ali prepovedati promet posameznih vrst blaga in izvajanje storitev; − odrediti druge ukrepe in opraviti dejanja, za katere je pooblaščen z zakonom.

3. točka 39. člena:

Vlada RS lahko z odlokom omeji ali prepove zbiranje, zlasti tako, da:

− omeji ali prepove pouk oziroma izvajanje vzgojno-izobraževalnega oziroma izobraževalnega programa v prostorih zavodov s področja vzgoje in
izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih;

− omeji ali prepove zbiranje oseb v kinodvoranah, gledališčih, muzejih, knjižnicah in drugih ustanovah za izvajanje kulturne dejavnosti;

− omeji ali prepove zbiranje oseb v gostinskih in nastanitvenih obratih;

− omeji ali prepove zbiranje oseb v verskih objektih;

− omeji ali prepove zbiranje oseb na športnih prireditvah oziroma športne vadbe;

− omeji ali prepove zbiranje oseb na drugih javnih prireditvah in javnih shodih kot jih opredeljuje zakon, ki ureja javna zbiranja;

− omeji ali prepove zbiranje oseb na drugih javnih krajih kot jih opredeljuje zakon, ki ureja varstvo javnega reda in miru.