Silovite padavine

Huda ura v Ljubljani: 135 gasilcev na terenu do polnoči, ponekod do pol metra vode

J.P.
12. 7. 2021, 11.02
Posodobljeno: 12. 7. 2021, 13.44
Deli članek:

V povezavi z neurjem so zabeležili kar 78 dogodkov.

Bobo
Mini jezero pod železniško progo.

Včeraj se je nad Ljubljano utrgal nevihtni oblak. Že bežen pregled spletne strani Uprave RS za zaščito in reševanje razkrije težo samega dogodka: klici zaradi vdorov meteornih voda so prihajali na manj kot minuto.

Dogodek večjega obsega

Kot nam je povedal Anže Bitenc z Gasilske brigade Ljubljana, so v povezavi z neurjem zabeležili 78 dogodkov, na katerih je poleg poklicne enote posredovalo tudi 13 prostovoljnih gasilskih društev Gasilske zveze Ljubljana, skupno torej 135 gasilcev. Tak dogodek klasificirajo kot dogodek večjega obsega, je pojasnil Bitenc.

Bobo
Avtobus je moral obrniti.

Klici so začeli prihajati kmalu po 19. uri, intervencija pa je trajala do polnoči. V večini primerov je šlo za zalite kleti. V teh je bilo od pet pa do kar pol metra vode, za črpanja pa so pod njihovem bolj kot ne skrbela društva. "Podvozi so bili zaliti, a je bila količina prevelika za črpanje, niti nimaš kam črpati," je še povedal in dodal, da posebnosti v zvezi s črpanji sicer ni bilo.

Poleg meteornih voda so imeli dela tudi s podrtimi drevesi.

Po Bitenčevih besedah je za Ljubljano to bil prvi dogodek te vrste letos; dodal je, da ga sicer zabeležijo vsako leto.

Bobo
Tako je zalilo podvoz pri Tivoliju na Celovoški cesti. Vozniki so se zapeljali kar po kolesarski poti.

Za konec je dejal še, da jo je najslabše odnesel južni del prestolnice, a da je veliki količini zapadlega dežja navkljub za njih ta primer bil poseben le z vidika velikega števila klicev na pomoč, ki so jih prejeli v tako kratkem času.

Do 60 milimetrov

Agencija RS za okolje je sicer postregla z informacijo, da je avtomatska vremenska postaja za Bežigradom izmerila 24,3 milimetra dežja. In da je iz ocene radarskih meritev do 20. ure na širšem območju padlo od 25 do 60 milimetrov ali litrov na kvadratni meter.