Referendum o vodah

Volivci prepričljivo zavrnili novelo zakona o vodah, udeležba druga najvišja v zgodovini

G.G./B.K.
11. 7. 2021, 19.44
Posodobljeno: 11. 7. 2021, 22.24
Deli članek:

Glasovanje na referendumu o noveli zakona o vodah je zaključeno. Zakon so volivci z več kot 85-odstotno večino zavrnili.

Bobo
Spremljanje rezultatov referenduma.

Referndum o noveli zakona o vodah se je zaključil, preštetih pa je tudi že večina glasovnic. Udeležba je bila druga najvišja na vseh dosedanjih zakonodajnih referendumih, saj je na volišča prišlo skoraj 46 odstotkov volilnih upravičencev. Višja udeležba je bila le na referendumu o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic leta 2007, ki pa je potekal hkrati s predsedniškimi volitvami.

Po 99,7 odstotka preštetih glasov je jasno, da je slavila opcija, ki je zavrnila novelo zakona o vodah in sicer s kar 86,6 odstotno podporo. Proti je tako glasovalo približno 671.000 volivk in volivcev. Zakon je na referendumu podprlo 13,4 odstotka udeležencev, oziroma približno 104.000 volivk in volivcev.

Skupno se je referenduma udeležilo več kot 777.000 volivk in volivcev. Za primerjavo: referenduma o Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih leta 2015 se je udeležilo 623.541 volivcev, volitev v Državni zbor leta 2018 pa se je udeležilo 901.512 volivcev.

Zavrnitev novele zakona o vodah na današnjem referendumu predsednika vlade Janeza Janše sicer ni preveč vznemirila. "Brez drame," je zapisal na Twitterju ter vprašal, ali kdo pozna kakšno levo vlado, ki je odstopila po izgubljenem referendumu.

Bolj negativen pa je bil arhitekt novele zakona minister za okolje in prostor Andrej Vizjak. Ta je za Televizijo Slovenija dejal, da je »vsak glas proti uveljavitvi zakona tudi glas proti aktualni vladi Janeza Janše«.

"Ljudje so odreagirali čustveno. Bodrilo in spodbujalo se jih je z nekimi pamfleti, ki nimajo veze s samim namenom zakona," je prepričan Vizjak.

Pobudniki referenduma, Gibanje za pitno vodo, je ob koncu glasovanja opozorilo na domnevne nepravilnosti pri izvedbi referenduma. Po besedah Alenke Kreč Bricelj iz društva Smetumet so danes z volišč po državi v Gibanju za pitno vodo prejeli informacije o več domnevnih nepravilnostih, ki so jih prijavili pristojnim.

Ob tem pa je Kreč Bricljeva izpostavila solidarnost med ljudmi. "Taksisti, gasilci, samoorganizirani prostovoljci so po vsej državi pomagali starostnikom, ljudem z gibalnimi oviranostmi, da so lahko prišli do volišč. V tem se kaže, kakšna je bila ta kampanja že od začetka - kampanja ljudi, povezanih za skupno dobro," je dejala.

Po oceni predsednika Eko kroga Uroša Macerla so ljudje "jasno pokazali, da sta voda in narava tisti, ki ju ne dajo, da se zavedajo, da je to morda največ, kar Slovenija ima, in da bodo to branili". "To je zmaga srčnosti in aktivacije dobrih ljudi, ki želijo spremeniti stvari na bolje," je poudaril.

Po mnenju predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča pa so volivci na današnjem referendumu z visoko udeležbo izkoristili priložnost, da na preverljiv način povedo, kaj si mislijo o delu vlade. "Rezultat referenduma bo zgovoren," je tvitnil Zorčič.