Pot na Golovec ali slovenski Beverly Hills

FOTO: Premožni lastniki luksuznih vil na ljubljanskem Golovcu

Marko J. Potočnik
11. 7. 2021, 06.41
Deli članek:

Vrh piramide nepremičninskega trga na Slovenskem, Pot na Golovec, tamkajšnjim premožnim lastnikom nudi najboljšo lokacijo za hišo v prestolnici.

Svet24
Razgled z druge strani Gruberjevega prekopa.
Vrtoglave cene
Kar se tiče cen za kvadratni meter, so na slovenskem trgu s Potjo na Golovec primerljivi samo še določeni deli obale med Izolo in Portorožem.

Ulica, ki s Hradeckega ceste vodi na enega od ljubljanskih gričev, je posejana z lepimi hišami, te pa predvsem nudijo lep razgled na prestolnico.

Prav to, po prepričanju Ksenije Mihajlović iz nepremičninske agencije Renex, daje Poti na Golovec poseben pomen na ljubljanskem nepremičninskem trgu. Kot je zapisala za Svet24, je Pot na Golovec ena redkih lokacij v Ljubljani, kjer ima večina nepremičnin odprte poglede na Ljubljanski grad, center in Prule. »Prav tako na tem področju hiše niso grajene ena do druge, in s trenutno razporeditvijo hiš je zagotovljena visoka kvaliteta bivanja. Zeleno zaledje, odprti pogledi in večinoma nadpovprečna velikost parcel stanovalcem omogočajo bistveno višjo kvaliteto bivanja. Prav tako ta lokacija zagotavlja bivanje v objemu narave, mirno okolje na robu mesta, izven mestnega vrveža, in obenem vseeno le nekaj minut do vsega, kar si zahteven uporabnik zaželi (center, tržnica, trgovski centri, lokali, kulturne prireditve na eni strani, na drugi strani pa zelena narava za rekreacijo in meditacijo).«

Lokacija, lokacija, lokacija

Mihajlovićeva je prepričana, da je ta predel zaželen tudi zato, ker je tam mogoče zgraditi omejeno število nepremičnin, zaradi česar trg na takih območjih ni preveč aktiven, saj premožnejše stranke po navadi, ko pridejo do takšne lokacije, ne odstopajo od nje. »Lokacija ima namreč to specifiko, da je malo dvignjena nad mestni nivo in tako omogoča lastnikom nepremičnin, da domujejo kot na nekem piedestalu nad Ljubljano,« pojasnjuje in dodaja, da bi le stežka našli primerljiv predel v prestolnici, še najbližje sta predvsem centralni del Rožne doline in novejše naselje hiš v Mostecu, kjer pa vrednost hiš določa tudi oddaljenost od jezera, prav tako kot ob obali oddaljenost od morja. Ti območji sta tudi na ravnini in prebivalci nimajo tako odprtih pogledov kot na Golovcu, dodaja Mihajlovićeva, ki je še enkrat poudarila, da imajo bistven vpliv pri določanju cen v nepremičninskem svetu tri stvari: »lokacija, lokacija in še enkrat lokacija«. Kar se tiče cen za kvadratni meter, so na slovenskem trgu s Potjo na Golovec primerljivi samo še določeni deli obale med Izolo in Portorožem.

Svet24
Hiša v lasti Franceta Logina. Parcela je bila pred tremi leti kupljena za več kot tri milijone evrov.

Milijonski posli

Glede samih cen parcel in nepremičnin sogovornica pove, da je ugibanje tržnih vrednosti nehvaležno delo brez obiska in vpogleda v samo nepremičnino. »A bi si upala reči, da so vrednosti nepremičnin na tem področju lahko res bistveno višje kot drugje v Ljubljani.«

Mihajlovićeva dodaja, da »pri pregledu transakcij od leta 2006 dalje (ki so v določenih plačljivih programih dostopne) lahko ugotovimo, da je bilo do danes v tem predelu v primerjavi s trgovanjem v preostali Ljubljani malo transakcij … Cene so seveda iz leta v leto naraščale – če izpostavim morda dve prodaji iz leta 2020, obe za 500.000 evrov; za to ceno je bila v začetku leta izvedena transakcija kmetijskega zemljišča s površino cca. 1200 kvadratnih metrov in kasneje, v juniju, transakcija zemljišča s površino cca. 670 kvadratnih metrov, na katerem je oziroma bo možno graditi.« Kdo si lahko sploh privošči takšne nakupe?

Svet24
Prepoznavna pot s tlakovci in razkošnimi hišami.

Tu so doma najbogatejši 

Iz javno dostopnih podatkov smo v uredništvu Svet24 lahko razbrali, da je eden od novejših lastnikov nepremičnine na Poti na Golovec denimo France Login, sin Sama in Ize Login, najbogatejših zakoncev na Slovenskem. Premoženje para Login, ustanoviteljev podjetja z mobilnimi aplikacijami Outfit7, ki sta ga leta 2017 prodala, v reviji Manager ocenjujejo na 689 milijonov evrov. Sin France je sicer skupaj z bratom Janezom Nejcem direktor nepremičninske firme Epos s.e.v.e.n., ki je v lastništvu Login Establishment s sedežem v Lihtenštajnu, na Golovcu pa ima še nekaj parcel.

Svet24
Zasebna posest na vznožju Golovca.

Lastnik te posesti je bil prej Bojan Brecelj, ki je z ženo Edo še vedno lastnik ene nepremičnine na Poti na Golovec. Brecelj, lastnik podjetja BB 22, ki si lasti več nepremičninskih enot po Sloveniji, je največ pozornosti javnosti dobil po prelomu tisočletja, ko so mediji poročali o njegovi sporni zaposlitvi pri Mobitelu, kjer je z istim podjetjem posloval istočasno še prek lastne firme. Med ostalimi javnosti poznanimi imeni med drugim najdemo Slavka Splichala, profesorja komunikologije na ljubljanski fakulteti za družbene vede.

Bazen z razgledom

Svet24
Zdravnica in podjetnica Diana Dimnik je lastnica vile z bazenom.

S hišo z bazenom pa se ponaša Diana Dimnik, zdravnica in hči bolj znanega Boža Dimnika ter lastnica več podjetij; največje med njimi je Medias International, ki se ukvarja s prodajo medicinskih pripomočkov in opreme ter je samo lani od javnih ustanov prejelo skoraj 20 milijonov evrov. Elita živi v svojem svetu.

Svet24
Zanimiva arhitektura pod Golovcem.