privatizacija obale

FOTO: Eni na bregovih Kolpe roštiljajo, nosečnice pa ne morejo do sence

R.M.
10. 7. 2021, 18.03
Deli članek:

Nekateri Belokranjci se letos srečujejo z velikimi težavami pri dostopu do reke Kolpe. Drugi medtem ob bregovih varno zaklenjeni prirejajo žure in piknike ter se veselijo, kopajo in se imajo lepo. Območje pa je pod nadzorom države, ki pravi, da so zadeve z nekaterimi izjemami načeloma v redu.

Sašo Švigelj
Na reki Kolpi je razglašenih 10 kopalnih območij, kjer je dostop do reke ne glede na tehnične ovire omogočen.

Naša sogovornica, ki ne želi biti imenovana, uvodoma pravi: »Že več kot 30 let se kopamo ob Kolpi na območju Podklanec - Vinica, letos pa so določeni lastniki zemljišč to prepovedali in po svoje zaklepajo in odklepajo vrata ograje, ki jo je postavila država zaradi prehoda migrantov.«

»Čeprav ograja ne stoji na njihovih zemljiščih in je do določenih mest javna pot, imajo ključ in sami prilagajajo dostop, nekateri so celo na ograjo pritrdili table, da je to zasebna lastnina,« poudarja in se sprašuje: »Kako lahko nekdo, ki ima v bližini reke Kolpe svoje zemljišče, razpolaga z območjem, ki pripada državni direkciji za vode?« 

»Če smo slučajno v teh vročih dneh ob Kolpi, pridejo lastniki, ki imajo zraven zemljišče, in grozijo, celo zaklenejo vrata, dokler si na obrežju ali v vodi. Za svoje bližnje in nekatere izbrance pa dostop omogočijo in lahko prirejajo ob reki tudi zabave in piknike, medtem ko preostali ne pridemo v poštev,« ogorčeno poudarja.

»Sem visoko noseča in na žalost ne morem na večja javna kopališča. Ob Kolpi iščem le senco in malo vode za namakanje. Dnevno se srečujem z drugimi vaščani, ki jim je dostop do Kolpe onemogočen. Srečala sem tudi turiste, ki so bili v preteklih letih navajeni skočiti v Kolpo, zdaj pa samo nezadovoljno zamahujejo,« še pravi naša sogovornica, podobne zgodbe pa smo slišali še iz drugih virov.

Sašo Švigelj
Z izjemo desetih območij pa ob tehničnih ovirah ob reki Kolpi kopanja ni, poudarjajo na direkciji za vode.

Ob Kolpi deset uradnih kopališč, sicer dostopa ni

Na Direkciji RS za vode po pilatovsko pojasnjujejo, da je na reki Kolpi razglašenih deset kopalnih območij, kjer je dostop omogočen ne glede na tehnične ovire. Na preostalih mestih ob Kolpi, kjer stojijo tehnične ovire, »da se zavarujeta življenje in zdravje ljudi, preprečujejo in odkrivajo kazniva dejanja in prekrški ter odkrivajo in prijemajo njihovi storilci, preprečujejo nedovoljene migracije, zagotavlja varnost ljudi, premoženja in okolja, preprečujejo in odkrivajo druge nevarnosti za javno varnost in red«, pa se »splošna raba vodnega dobra ne dopušča«. Oziroma drugače: »Splošne rabe vodnega dobra na vodnem zemljišču znotraj tehničnih ovir na mejnem območju ob reki Kolpi ni.« V zvezi z ograjo in vrati pa so nas na direkciji za vode napotili na ministrstvo za notranje zadeve in ministrstvo za zunanje zadeve.

Svet24
Kot pravi naša sogovornica, pri dostopu do reke Kolpe v preteklih letih ni bilo težav, zdaj pa nenadoma so

Policija: Napisi »zasebna lastnina« niso primerni

Kot pojasnjuje tiskovna predstavnica novomeške policijske uprave Alenka Drenik, so, da bi preprečili poškodovanje zaradi povišanega vodostaja, nekatere tehnične ovire postavljene nekoliko stran od bregov reke Kolpe. Po besedah Drenikove je v teh primerih dostop do obdelovalnih površin oziroma raznih objektov, kot so mlini ali njive, upravičencem omogočen skozi postavljena vrata. Ključe vrat ima policija, v nekaterih primerih pa tudi upravičenec dostopa do lastne nepremičnine. »V času poletne kopalne sezone je policija zagotovila dostop do kopališč na način, da je večje število vrat v dnevnem času odklenjenih, v nočnem času pa jih policisti zaklenejo. Policija ta mesta varuje z drugimi ustreznimi ukrepi, kot so pogostejše patrulje,« pojasnuje.

»Vrata so postavljena z namenom dostopa in uporabe nepremičnine na drugi strani začasnih tehničnih ovir in niso last lastnika parcele, ampak Republike Slovenije. Napis na vratih zasebna lastnina ni ustrezen in policisti bodo poskrbeli, da bo odstranjen. Predlagamo, da v primeru groženj občanka o tem obvesti policijo, v primeru kršitev splošne rabe vodnega, priobalnega ali drugega zemljišča pa pristojni inšpekcijski organ,« je ob tem poudarila. Kot še pravi Drenikova, je bila policija v zvezi z onemogočanjem dostopa do uradnih kopališč ob reki Kolpi večkrat obveščena, vendar zaključuje: »Dostop do reke Kolpe je letos omogočen na enak način kot v preteklih letih. Menimo, da je za splošno rabo, kot je kopanje v poletnih mesecih, število odklenjenih vrat in s tem dostopov ustrezno.«

Svet24
Na državno ograjo si lokalni samodržci nameščajo table »zasebna lastnina«.