kritika vlade

Kučan razočaran nad Pahorjem

B.K./STA
24. 6. 2021, 15.27
Posodobljeno: 24. 6. 2021, 15.29
Deli članek:

Aktualna vlada je politično prizorišče spremenila v gladiatorsko borbo, je dejal prvi predsednik Republike Slovenije.

Profimedia
Milan Kučan

"Ne vem, ali je toliko grobosti in sovražnosti mogoče sproducirati v tako kratkem času, kot je to uspelo sedanji politiki," je dejal nekdanji predsednik republike Milan Kučan ob današnji predstavitvi knjige Prijatelj, državnik, človek. Aktualni vladi je slovensko politično prizorišče uspelo spremeniti v gladiatorsko borbo, njen največj "dosežek" pa je velika razklanost, s katero pričakujemo 30-letnico države, je opozoril Kučan.

Po njegovih besedah se danes ustvarja neka aliansa t. i. iliberalnih demokracij, ki si po svoje razlagajo človekove pravice, vladavino prava, svobodo govora in neodvisnosti medijev. Gre za odmik od splošne interpretacije vladavine prava in človekovih pravic, ki je vgrajena v temelje EU in tudi v temelje slovenske ustave, je opozoril.

Kritičen je bil tudi do aktualnega predsednika republike Boruta Pahorja. Kot je dejal, je predsedniška funkcija v ustavi razmeroma ohlapno definirana, način uresničevanja teh malo pristojnosti pa odvisen od značaja človeka in njegove predstave o politiki. "Ena stvar pa bi morala biti skupna: predsednik je izvoljen neposredno in s tem v veliki meri zavezan ljudem. In ti imajo pravico vedeti, kaj predsednik misli o ključnih problemih, s katerimi se sooča družba," je poudaril.

Stališče aktualnega predsednika "jaz sodelujem z vlado" pa se po Kučanovih besedah v praksi razume kot "jaz podpiram vlado". "Ni dobro, da je predsednik države v konfliktu z vlado, ni pa seveda tudi prav, da ne premore nobene kritične besede do tega, kar počne vlada," je še opozoril.

Spregovoril je tudi o pomenu Slovenske tiskovne agencije (STA) in se odzval na besede premierja Janeza Janše. Ta je namreč dejal, da je STA danes "agencija, za katero je Milan Kučan rekel, da obstaja zato, da 'v svet sporoča našo resnico'. Kar se resnice tiče, resnica ni ne vaša in ne naša, resnica je ena. Ta stavek vse pove".

"Jaz sem navajen vsakršnih manipulacij z njegove strani, s tem pa je stvar dosegla enega od viškov," se je na te navedbe odzval Kučan. Spomnil je, da je na pogovoru z dijaki dejal, da "smo STA ustanovili za to, da bi se slišala naša, torej slovenska resnica o tem, kar se dogaja v Sloveniji in Jugoslaviji".

Pred ustanovitvijo STA so bile namreč vse "resnice" posredovane pred agencije Tanjug, ki je bil po njegovih besedah propagandno glasilo beograjske politike. "Če ne bi bilo STA, se tudi ne bi vedelo za vojaške zmage in za velike govore, ki jih je imel Jelko Kacin," je še dejal.

Kot je še dejal, pa sicer razume predsednika vlade: "Obstaja samo ena resnica, in to njegova, vsi drugi so pa sovražniki."

Spregovoril je tudi o dogajanju v času demokratičnega prebujanja vzhodne in srednje Evrope. "Mi smo vedeli, zakaj so potrebne spremembe, danes pa se zdi, da mnogi, ki so neke vrste nasledniki, čeprav se odrekajo kontinuiteti, pravzaprav ne vedo, zakaj so spremembe bile potrebne. Govorijo o času, ki ga niso živeli," je bil kritičen bivši predsednik Kučan.