Danes še vroče

Zaradi suše nevarnost požarov v naravi, jutri mogoče krajevne nevihte

L.K./STA
24. 6. 2021, 13.57
Posodobljeno: 24. 6. 2021, 13.58
Deli članek:

Sredi dneva in popoldne bo po navedbah Agencije RS za okolje po nižinah toplotna obremenitev še velika, v prihodnjih dneh pa bo vročina nekoliko popustila.

Profimedia
Danes bo še vroče.

Prvi letošnji vročinski val je poleg visokih temperatur in velike toplotne obremenitve prinesel tudi nevarnost požarov v naravi. 

Kot so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje, so namreč večdnevno suho in občasno vetrovno vreme ter visoke temperature marsikje po državi že izsušili nizko rastje in vrhnje plasti tal.

To povzroča ugodne razmere za nastanek požarov v naravi, kar se kaže v povečanem številu zaznanih požarov in gasilskih intervencij. Zato so na upravi opozorili na previdnost in dosledno upoštevanje ukrepov varstva pred požarom v naravnem okolju pri kurjenju in drugi uporabi ognja na prostem.

Opozorili so še na prepoved odmetavanja cigaretnih ogorkov in drugih gorečih snovi, saj lahko tudi te v trenutnih razmerah povzročijo nastanek požarov. Vročina bo sicer v prihodnjih dneh nekoliko popustila, so zapisali na Arsu.

Oblak puščavskega prahu iz Sahare se bo v petek dokončno umaknil.

Danes bo vreme pretežno jasno, čez dan bo pihal jugozahodni veter. Proti večeru je predvsem v gorskem svetu možna kakšna nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 29 do 34, na jugovzhodu do 36 stopinj Celzija.

V petek bo vreme povečini sončno, popoldne in zvečer bodo predvsem na severovzhodu države nastale krajevne nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 21, najvišje dnevne pa od 26 do 32 stopinj, še navaja Arso.

V soboto bo na Primorskem pretežno jasno, predhodno bo zapihala šibka burja. Drugod bo sprva zmerno do pretežno oblačno, čez dan se bo zjasnilo. Predvsem v hribih severne Slovenije bo možna kakšna ploha ali nevihta.