PCT IN POTROŠNIKI

Pogojne sprostitve – vaš tedenski vodnik po veljavnih ukrepih

Antun Katalenić
24. 6. 2021, 20.00
Posodobljeno: 24. 6. 2021, 20.01
Deli članek:

Za ohladitev v odprtem bazenu odslej ni več zahteve po izpolnjevanju pogojev PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani).

Profimedia
V tem vročinskem valu se prileže obisk kopališča.

Pozitivni epidemiološki trendi v teh izjemno vročih in soparnih dneh marsikoga napeljujejo k sklepanju, da smo že dosegli luč na koncu tunela, imenovanega epidemija koronavirusa. Da ni povsem tako, opozarja globalno vse večja prisotnost virusne različice delta, ki je bolj kužna, po doslej znanih ugotovitvah tudi bolj nevarna. Pozitivna novica je, da so cepiva učinkovita tudi proti temu sevu, a skrb vzbuja razmeroma nizka precepljenost prebivalstva Slovenije, zaradi česar je nevarnost novega vala epidemije še kako resna. Da nevarnost še zdaleč ni mimo, opozarjajo tudi odgovorni, vlada pa le počasi sprošča omejitve. Aktualni Odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom tako velja do 27. junija, ko bodo ponovno veljali spremenjeni pogoji.

Profimedia
Obratovanje nočnih klubov in diskotek je omejeno na čas od 5. do 24. ure. Omejitve 10 m2 na osebo ni več.

PCT v notranjosti

Na javnih prireditvah morajo v notranjosti udeleženci nositi maske, velja pogoj preboleli, cepljeni, testirani, ni pa omejeno število oseb oz. ni predpisana določena razdalja med njimi.Ko gre za organizirano zbiranje in shode na prostem, pa se ti ločijo glede na to, ali se na njih zbere do sto oseb ali več. V prvem primeru maske niso potrebne, tudi ni potrebno izpolnjevanje pogoja preboleli, cepljeni, testirani. Je pa treba zagotavljati 10 kvadratnih metrov na eno osebo in ob tem ves čas vzdrževati razdaljo 1,5 metra. Ko gre za organizirane shode in zbiranje nad sto ljudi maske prav tako niso obvezne, razdalja ni predpisana, potrebno pa je izpolnjevanje pogoja preboleli, cepljeni, testirani.

Obratovalni čas je omejen le za dejavnosti nočnih klubov in diskotek, in sicer z omejitvijo na čas od 5. do 24. ure, pri čemer velja tudi pogoj PCT za potrošnike. Pri opravljanju gostinske dejavnosti ni več določena sedeča postrežba in omejitev štirih oseb za mizo, temveč le pogoj razdalje treh metrov med robovi miz.Vsaj do naslednjega tedna se še vedno zahteva nošenje zaščitnih mask v vseh zaprtih prostorih, v zunanjih pa takrat, ko ni izpolnjen pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT) in ko ni mogoče stalno zagotavljati razdalje 1,5 metra. Nekoliko težje si je zapomniti, kje veljajo pogoji PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani); na športnih in kulturnih prireditvah namreč ti pogoji veljajo zgolj za starejše od 15 let, v dejavnosti lokalov in restavracij pa samo v notranjosti objektov. V igralnicah, igralnih salonih in pri posebnih igrah na srečo, v nastanitvenih obratih, nočnih klubih in diskotekah ter v notranjih prostorih, v katerih se izvaja sejemska ali kongresna dejavnost, so lahko samo potrošniki, ki imajo PCT-dokazilo. Ta pogoj ne velja za osebe, ki še niso dopolnile 18 let in se v omenjenih prostorih zadržujejo z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki.

Bobo
Obstaja samo ena pot za hitro končanje te epidemije in to je cepljenje.

Odgovornost posameznika

Ponudniki storitev morajo po veljavnem odloku potrošnika seznaniti oziroma opozoriti, da je za koriščenje navedenih storitev potreben pogoj PCT. Če se gost ne želi izjasniti glede izpolnjevanja pogoja PCT, lahko ponudnik gostinskih storitev gosta zavrne, odgovornost izpolnjevanja pogojev pa je pri vsakem posamezniku. Skrbi o zadovoljevanju PCT-pogojev so za zdaj odrešeni obiskovalci odprtih bazenov in kopališč, kar pa velja samo za dnevne obiskovalce, in ne uporabnike bazenov v nastanitvenih obratih.