javne finance

Se bodo prihodnje leto pokojnine res nižale?

R.T.
24. 6. 2021, 10.02
Posodobljeno: 25. 6. 2021, 11.22
Deli članek:

Komisija za nadzor javnih financ je v četrtek razpravljala o pokojninskem proračunu za prihodnje leto.

Profimedia
Poslanci razpravljajo o pokojninah za leto 2022.

V četrtek so poslanke in poslanci na 29. nujni seji Komisije za nadzor javnih financ razpravljali o pokojninski blagajni za prihodnje leto. Zahtevo za sklic je že pred časom podala poslanska skupina Stranke Alenke Bratušek (SAB), ki jih skrbi, da se bodo drugo leto pokojnine zniževale. “Glede na projekcije in številke v aprila potrjenem odloku ta možnost namreč še vedno ni izključena,” je v začetku meseca dejala predsednica SAB Alenka Bratušek.

Konec aprila je Državni zbor na predlog vlade namreč potrdil že četrtič spremenjeni Odlok o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje od 2020 do 2022. Odlok je pomemben, ker določa najvišji obseg porabe za vse štiri blagajne javnega financiranja, to so državni proračun, proračun za občine, zdravstvena blagajna ter pokojninska blagajna.

“Iz sprejetega odloka izhaja, da je vlada za leto 2022 pokojninsko blagajno prikrajšala za že odobrenih 230 milijonov evrov. Konkretno spremembe odloka kot najvišjo možno višino odhodkov pokojninske blagajne določajo 6 milijard in 300 milijonov evrov. To je meja, ki je ZPIZ ne sme preseči,” je poudarila Bratuškova.

Letos odhodki Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) znašajo 6 milijard in 250 milijonov evrov, kar pomeni, da bo dvig možnih odhodkov 0,8-odstoten. Tako nizka rast ne bo zadoščala za pokritje pokojnin in drugih izdatkov pokojninske blagajne, so prepričani v SAB. V zadnjih letih so odhodki ZPIZ na letni ravni rasli za od 3,5 do 7,1 odstotka.

Bratuškova ob tem opozarja tudi, da 2- ali 3-odstotno usklajevanje pokojnin, ki ga napoveduje finančni minister Andrej Šircelj, ne bo mogoče, saj bo za to zmanjkalo približno 300 milijonov evrov.

Poslanci koalicijskih strank so v razpravi poudarili, da do rezov v pokojnine drugo leto ne bo prišlo, kljub temu je komisija sprejela sklep, s katerim vlado zavezuje, naj čim prej pripravi spremembo odloka in zagotovi manjkajoča sredstva v blagajni ZPIZ.