Zaznamovala ga je epidemija

Šolarji se poslavljajo od letošnjega šolskega leta

J.P./STA
24. 6. 2021, 06.06
Posodobljeno: 24. 6. 2021, 06.09
Deli članek:

Po težkem šolskem letu, ki ga je že drugo leto zaznamovala epidemija covida-19, bodo čez poletje pozabili na šolo in se prepustili brezskrbnosti.

Bobo
Zahvalo vsem učencem, dijakom ter zaposlenim v šolstvu za uspešno dokončanje letošnjega šolskega leta, ter svojcem za podporo, je ob koncu šolskega leta izrekla ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Šolarji bodo danes še zadnjič v tem šolskem letu sedli v šolske klopi, prejeli bodo tudi zaključna spričevala. 

Na Dijaški skupnosti Ljubljana so se ob podpori ljubljanske občine odločili, da zadnji šolski dan obeležijo z vseljubljanskim dijaškim dogodkom Končno kon'c, ki bo potekal na Kongresnem trgu med 14. in 22. uro. Dogodek bo brezplačen za vse udeležence, pridružili pa se jim bodo znani glasbeniki.

"Želimo si, da bi na zadnji šolski dan skupaj z dijaki in vami uspeli ustvariti zgodbo, ki bo nosila močan pozitiven čustven naboj med dijaki in širšo javnostjo, predvsem v luči odpiranja države po zadnjem valu epidemije ter zaključku šolskega leta," so zapisali v dijaški skupnosti.

Zahvalo vsem učencem, dijakom ter zaposlenim v šolstvu za uspešno dokončanje letošnjega šolskega leta, ter svojcem za podporo, je ob koncu šolskega leta izrekla ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Zaželela jim je lepe počitnice in nujen predah po težkem šolskem letu ter jih pozvala, da pazijo nase in se cepijo, kar zanesljivo daje tudi možnost, da se jeseni zopet vidijo v prostorih šol.

Letos so številne organizacije znova pripravile raznovrstne počitniške aktivnosti z raznovrstnimi ustvarjalnimi delavnicami, počitniškimi izleti in drugimi dogodki.

V ZPM Maribor se Počitnice s prijatelji začnejo že v petek z naravoslovnimi delavnicami v Mestnem parku in odhodom prve skupine otrok na obmorsko letovanje. S počitniškim varstvom, brezplačnimi počitniškimi dejavnostmi v Domu ustvarjalnosti mladih pa začnejo v ponedeljek. Med drugim bodo organizirali celodnevni izlet na učnem poligonu za samooskrbo Dole, kjer bodo mladi doživeli tesen stik z naravo in začutili pomen povezanosti z njo.

Tudi letošnje poletje bo ZPM Ljubljana Moste Polje popeljala otroke na letovanje v Zambratijo, sicer z manjšimi prilagoditvami nekaterih aktivnosti. Vsak otrok bo moral na odhod prinesti podpisano izjavo o zdravstvenem stanju in na avtobusu nositi masko. Tudi v domu bodo poostrili higienske ukrepe pri osebju in druženju z "zunanjim svetom", so zapisali na svoji spletni strani.

Osnovno šolo je v tem šolskem letu obiskovalo več kot 191.000 učencem in 74.000 dijakov. V šolske klopi se bodo šolarji vrnili septembra.