abolicija in amnestija

Opozicija predlaga zakon, s katerim bi vrnili neustavno izrečene globe

Mihael Korsika
23. 6. 2021, 18.05
Deli članek:

LMŠ, SD, Levica in Nepovezani poslanci predlagajo zakon, s katerim bi državljanom povrnili denar za neustavno izrečene globe med epidemijo. V SAB se pod predlog niso podpisali, saj imajo »delno problem, da se stvari popravljajo za nazaj«.

Dreamstime
Izdanih je bilo za več milijonov neustavnih glob.

Tri tedne po ugotovitvi ustavnega sodišča, da so bili predpisi, ki so v času epidemije covida omejevali gibanje in združevanje, neustavni, s čimer so bile neustavne tudi kazni na tej podlagi, vlada ni pripravila niti ni napovedala predloga, ki bi državljanom povrnil že plačane kazni.

Opozicijske stranke LMŠ, SD, in Levica so zato pripravile predlog zakona za abolicijo in amnestijo vseh, ki so bili kaznovani za prekrške na podlagi vladnih odlokov, za katere je ustavno sodišče ugotovilo, da temeljijo na neustavnih določilih zakona o nalezljivih boleznih.

Zakonski predlog po navedbah poslanke LMŠ Tine Heferle rešuje obe situaciji. Tisti, ki so pravnomočno že plačali denarno kazen, bi dobili povrnjeno že plačano globo in tudi sodne stroške, ki so jih morali ob tem poravnati. Postopki, ki še niso pravnomočno zaključeni, pa bi bili ustavljeni.

Vrniti zaupanje državljanov

»Ne želimo samo povrniti finančne izgube, ki so jo državljani utrpeli zaradi neustavnih odlokov te vlade, pač pa želimo s tem zakonom povrniti zaupanje državljanov in državljank v pravno državo in vladavino prava. Želimo, da smo vsi državljani pred zakonom enaki. Predvsem pa da nihče v tej državi na podlagi nekih neustavnih predpisov ni deležen represije ali sankcij s strani države,« je na včerajšnji skupni novinarski konferenci poslanskih skupin LMŠ, SD, Levice in Nepovezanih poslancev povedala poslanka Heferle.

Poslanec Branislav Rajić, ki je član poslanske skupine Nepovezanih poslancev, je poudaril, da bi morali biti postopki avtomatično ustavljeni oziroma razveljavljeni. Opozicijski predlog zakona, ki vsebuje le tri člene, tega ne ureja, temveč bi morali postopek urediti s podzakonskimi aktom.

Kot je pojasnil Rajič, je bila osnova za pripravo predloga zakon o aboliciji mariborskih dijakov, pod katerega je bil sam prvopodpisan. »To je dejanje, s katerim želimo doseči enakost za vse,« je še dejal.

Brez SAB

Zakon pa s podpisi svojih poslancev niso podprli v poslanski skupini Stranke Alenke Bratušek. V SAB pozdravljajo njegov namen, predvsem abolicijo, a se po navedbah vodje poslanske skupine Maše Kociper ne strinjajo, da se zadeve popravljajo za nazaj.

»Ljudem ne želimo dati sporočila, naj se ne spoštuje nekih odločitev vlade, čeprav je to vlada Janeza Janše,« je pojasnila Kociprova. V SAB bodo počakali še na mnenje parlamentarne zakonodajno-pravne službe, je še dodala Kociprova.