Policija skriva podatke

Varovanje državne proslave: 500 specialcev nad petkove protestnike

Mihael Korsika
22. 6. 2021, 18.02
Posodobljeno: 22. 6. 2021, 19.29
Deli članek:

Štiri dni pred osrednjo državno proslavo ob 30. obletnici osamosvojitve Slovenije policija ne želi razkriti, kje v prestolnici bo omejeno gibanje. Dve uri pred državno proslavo na Trgu republike je napovedan protest proti vladi na Prešernovem trgu, ki je že lani potekal v napetem vzdušju.

STA
Neuradno bo v petek v prestolnici vsaj 500 specialcev.

Letos bo državna proslava ob dnevu državnosti prvič potekala na praznični dan.

V nasprotju z dolgoletno tradicijo bo letošnja osrednja državna proslava ob dnevu državnosti potekala na praznični dan, medtem ko so bile v preteklih letih slovesnosti organizirane na predpraznični večer.

Proslava se bo začela ob 21. uri na Trgu republike, dve uri prej pa je napovedan večji protestni shod proti manjšinski vladi Janeza Janše, ki bo predvidoma potekal na Prešernovem trgu. Lanski protestni shod je potekal v napetem vzdušju, saj je na Prešernov trg prišlo tudi nekaj deset tako imenovanih Rumenih jopičev, ki podpirajo aktualno vlado.

Okrepljene policijske enote

Državne proslave se bodo predvidoma udeležili tudi nekateri tuji državniki, zato se v petek v prestolnici pričakujejo okrepljene policijske enote.

Po nekaterih informacijah bo v Ljubljani 500 pripadnikov specialnih enot iz vse Slovenije, ki se jih je v javnosti prijel naziv »želvaki«. Lani je policija zaprla vse dostope do Trga republike, zato smo policiji poslali nekaj novinarskih vprašanj. »Ali bo gibanje omejeno le na Trgu republike oziroma katere ulice bodo v  času proslave zaprte v okolici prireditve? Koliko časa bo trajala zapora (časovni interval)?« nas je zanimalo. Z generalne policijske uprave niso odgovorili na naša vprašanja, čeprav ima javnost pravico izvedeti, kje bo na praznični dan v prestolnici omejeno gibanje.

V primerih, ko policija v preteklosti iz taktičnih razlogov ni želela podajati določenih informacij o varovanju prireditev, je to vsaj zapisala v odgovor na novinarsko vprašanje, zdaj pa so se zavili v molk.

Bobo
Na Trgu revolucije postavljajo oder za petkovo proslavo.

Molk Ukoma

Največja vladna stranka SDS je pred strankarskim kongresom, ki je potekal minulo soboto, vsem občinskim in mestnim odborom poslala osnutek resolucije, v katerem govori o možnosti državljanske vojne. Po oceni SDS bi do nje lahko prišlo zaradi zaostrovanja razmer, ki bi bile posledica aktivnosti Levice, ekstremistov, levičarjev in globoke države.
Zaradi prekomernega policijskega nasilja nad miroljubnimi protestniki v preteklih mesecih pa je del civilne družbe opozarjal prav nasprotno. Da želi ministrstvo za notranje zadeve, ki ga obvladuje SDS, zanetiti večji konflikt med policijo in protestniki.

Zakaj bo torej letošnja proslava potekala v petek, ko se v Ljubljani zadnje leto zbirajo protestniki proti vladi Janeza Janše, in ne na predvečer praznika, kot je bil običaj do zdaj?

Vladni urad za komuniciranje, ki ga vodi prvi odgovorni urednik spletnega portala in televizije Nova24 Uroš Urbanija, na to novinarsko vprašanje ne odgovarja. Urbanija, ki v imenu predsednika vlade bije »vojno« s Slovensko tiskovno agencijo in je zelo kritičen tudi zaradi poročanja drugih osrednjih slovenskih medijev, ne razkriva niti, kateri tuji državniki so potrdili udeležbo na petkovi jubilejni slovesnosti ob osamosvojitvi Slovenije.