Kaj nas čaka?

Alojz Ihan s tesnobo pričakuje jesen. Kdaj se bo treba množično precepljati s ponovnim odmerkom?

J.P.
22. 6. 2021, 11.02
Posodobljeno: 22. 6. 2021, 11.02
Deli članek:

Kako zelo se nam bodo vremena zjasnila, je odvisno predvsem od precepljenosti, meni slovenska avtoriteta za cepiva.

Bobo
Se bomo morali odpovedati trenutnim svoboščinam?

Vlada je kot ukrep za pospešitev cepljenja ministrstvo za zdravje zadolžila, da nemudoma organizira večje število mobilnih ekip, ki bodo cepljenje izvajale na različnih mestih, s čimer se cepivo in možnost cepljenja približata vsem prebivalcem.

Zamujeno bo mogoče nadoknaditi

Mikrobiolog in imunolog Alojz Ihan, ki je član posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), je v posvetu Studia Evropa dejal, da s tesnobo pričakuje jesen, in sicer zaradi prenizke precepljenosti, zlasti med starejšimi. Je pa v Odmevih pozneje dopustil možnost, da bi bilo z mobilnimi enotami, če bi te bile zelo aktivne, nadoknaditi zamujeno.

Primož Lavre
Prof. dr. Alojz Ihan, dr. med. mikrobiolog in imunolog.

Temu je dodal, da je epidemija covida-19 dodobra spremenila odnos ljudi do cepljenja in kot primer navedel starejše od 65 let, ki se proti gripi cepijo okrog 10-odstotno, proti covidu-19 pa že okrog 80-odstotno. Kot je dejal, so pri nas, kar se tiče cepljenja, najbolj zavestni ravno ljudje, stari okrog 65 let; čedalje manj pa se cepijo starejši od njih ter 50-letniki. "Če ne bomo teh dveh generacij tam nekje 90-odstotno, bomo v resnici jeseni morali žrtvovati veliko tega življenja, ki pa ga zdaj res ne bi hoteli več žrtvovati, se pravi prireditve, športna udejstvovanja, turizem, gostinstvo in tako naprej," je poudaril Ihan.

Širila se bo tudi med mladimi

Razlog za skrb je tudi delta različica novega koronavirusa, ki je v Evropo prišla iz Indije. Kot je dejal Ihan, je ta še bolj nalezljiva od alfa različice, "kar pomeni, da, ko bo prišla k nam in zanesljivo bo, bo prevladala". Cepljenim ta različica ne bo povzročala težje oblike bolezni, jo pa bodo ti vseeno do neke mere prenašali, sicer manj kot necepljeni, je dodal Ihan in poudaril, da je ta različica tako nalezljiva, da se bo zelo širila tudi med mladimi, ki verjetno ne bodo precepljeni. "Ta mladina bo potem prenašala bolezen na vse, ki ne bodo cepljeni, in zaradi tega je treba zaščititi starejše, da ne bodo zbolevali in polnili bolnišnic," je v Odmevih opozoril Ihan.

Kako prvič

Od prvih cepljenj mineva pol leta, Ihan pa ocenjuje, da bo to mogoče videti na primerih dobro precepljenih držav, kot je Izrael. "Zaenkrat rezultati kažejo, da verjetno ne bo potrebno množično precepljati s ponovnim odmerkom, mogoče te rizične populacije, na primer v domovih za ostarele, ker se starejši slabše odzivajo na cepiva, ampak mislim, da imamo predvsem problem, kako prvič precepiti."