Voditelji LMŠ, SD, Levice in SAB so bili v pogovoru za Televizijo Slovenija pričakovano kritični do aktualne vlade. Obžalovali so, da bo slovenski narod 30-letnico države dočakal razklan. Tudi državne proslave se vodji LMŠ in Levice Marjan Šarec in Luka Mesec ne bosta udeležila, se je bosta pa predsednici SD in SAB Tanja Fajon in Alenka Bratušek.

Neudeležba na državni proslavi bo Šarčevo politično stališče

Šarec je v pogovoru spomnil, da so mnogi za samostojno Slovenijo dali tudi svoja življenja, zato jim moramo biti hvaležni. Je pa po njegovem mnenju žalostno, da so tisti, ki so državo osamosvajali, potem skrenili s poti in "z zadnjo platjo podrli tisto, kar so z rokami ustvarili". Državo ceni vsako leto bolj in je prepričan, da bo preživela vse politike. Neudeležba na državni proslavi pa bo njegovo politično stališče: "Dokler bo policija preprečevala dostop do proslave, taka proslava zagotovo ni ljudska. Naše mesto kot opozicija je tam, kjer so ljudje, ne kjer je elita," je dejal.

Fajonova je na državo ponosna, a ji je žal, ko spremlja, kako je narod razklan, kako je politika postala diskreditirana, kako med ljudmi vladata apatija in strah. "Tega si ob 30. obletnici zagotovo ne želim," je dejala in dodala, da je njen pogled usmerjen v prihodnost. Tudi ona je ugotavljala, da bo politika praznovala stran od ljudi, a se bo proslave udeležila, ker gre za praznik države, ki jo že 30 let gradimo skupaj.

"Smo v novi bitki za pluralizem in svobodo, samo akterji so se zamenjali"

Tudi Mesec se bo raje kot državne proslave udeležil napovedanega protesta. Kot je dejal, se je leta 1991 bil boj za pluralizem in svobodo medijev. "Ljudje, ki so bili v središču tega zavzemanja, z Janezom Janšo na čelu, so trideset let kasneje na drugi strani. Danes je on tisti, ki bi prepovedoval stranke, ki odreka pravico medijem do svobodnega poročanja. Smo v novi bitki za pluralizem in svobodo, samo akterji so se zamenjali," je ocenil. Prepričan je, da je spodnjih 40 odstotkov prebivalstva danes na slabšem, kot so bili pred 30 leti, in da smo v novi fazi privatizacije, ko prihaja do tega, da bi nekateri radi privatizirali državo in oblast v tej državi.

Privatizacijo s certifikati je kot eno od napak, storjenih v 30 letih, izpostavila Bratuškova. Dodala je še ukinitev SDK in krivice, ki so dogajajo ljudem, ko jim denimo za dobrih 100 evrov dolga zarubijo hišo. Je bilo pa po mnenju Bratuškove v 30 letih narejenih tudi veliko dobrih stvari. Aktualne razdeljenosti naroda pa si po njenem mnenju ne zaslužijo ne država ne ljudje. Zato bi si želela, da bi se enako enotni, kot smo bili na plebiscitu, veselili 30-letnice države.

Fajonova in Bratuškova o dobrem sodelovanju opozicije

Glede predsedovanja Slovenije Svetu EU je Fajonova dejala, da je slika Slovenije ta trenutek slaba in tudi predsedovanje je z neko mero zasenčeno s črno podobo.

Mesec je ob tem vladi očital, da izigrava slovenski in evropski pravni red in izpostavil neimenovanje evropskih delegiranih tožilcev. Bratuškova je glede tega ocenila, da je neprimerno, da se vlada na tak način vtika v postopek.

Na vprašanje, zakaj opozicija ne stori več, pa je Šarec dejal, da če bi imela opozicija dovolj glasov, bi bila vlada. Pravo vprašanje je okoli tega treba nasloviti na koalicijske partnerice, je prepričan.

Fajonova in Bratuškova sta ob tem izpostavili dobro sodelovanje opozicije.

Vsi so so se zavzeli tudi za cepljenje proti covidu-19 in izpostavili pomen strokovnih mnenj, nasproti teorijam zarot.