izvajanje strategije cepljenja

Vlada z ukrepi za pospešitev cepljenja: večje število mobilnih ekip, večanje količine cepiv, ...

A.S./STA
22. 6. 2021, 06.09
Posodobljeno: 22. 6. 2021, 06.14
Deli članek:

Vlada je med drugim ministrstvu za zdravje naložila, naj takoj organizira večje število mobilnih ekip, ki bodo cepljenje izvajale na različnih mestih.

Bobo
Množično cepljenje v Krškem

Vlada je na včerajšnji dopisni seji določila izvajanje strategije cepljenja proti covidu-19 in sprejela ukrepe za pospešitev cepljenja. 

Z večanjem količine cepiv, ki so na razpolago in z dostopnostjo do več vrst cepiv, se ukrepi usmerjajo v aktivnosti, ki bodo omogočile, da se zagotovi precepljenost prebivalstva, ki bo poleg zaščite posameznika postopno pomenila tudi čredno imunost, so zapisali v sporočilu za javnost po seji vlade.

Vlada je tako včeraj zadolžila ministrstvo za zdravje, da za pospešitev cepljenja takoj organizira večje število mobilnih ekip, ki bodo cepljenje izvajale na različnih mestih, da se cepivo in možnost cepljenja približata vsem prebivalcem. Prav tako mora ministrstvo zadolžiti vse izvajalce cepljenja, da takoj zagotovijo dovolj terminov za cepljenje vsem zainteresiranim osebam brez predhodnega naročanja ter možnost izbire vrste cepiva. Cepljenim je treba tudi takoj zagotoviti enostavno in brezplačno pridobitev potrdila o cepljenju. Poleg tega je vlada ministrstvu naložila, naj izvede dodatne aktivnosti za promocijo cepljenja med zaposlenimi v zdravstvu.

Promocija cepljenja v skupinah študentov, dijakov, zaposlenih, ...

Nacionalni inštitut za javno zdravje bo s posvetovalno skupino za cepljenje z namenom doseganja višje precepljenosti preveril in po potrebi posodobi pravila in navodila za uporabo cepiv proti covidu-19. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bo skupaj z delodajalci identificiralo panoge, kjer je potrebno hitrejše cepljenje zaposlenih zaradi pospešenega okrevanja oziroma večje odpornosti panoge.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport bo takoj pričelo z aktivnostmi za promocijo cepljenja v skupinah študentov, dijakov, učencev in zaposlenih, z namenom čim bolj nemotenega izvajanja učnega procesa v naslednjem šolskem in študijskem letu. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa bo izvedlo aktivnosti za promocijo cepljenja med zaposlenimi in oskrbovanci v institucionalnem in neinstitucionalnem varstvu starejših, ki še niso bili cepljeni.

Vlada je tudi zadolžila vsa ministrstva, da na podlagi predhodnega mnenja strokovne svetovalne skupine ministra za zdravje za zajezitev in obvladovanje epidemije opredelijo panoge, kjer bi lahko ob večji precepljenosti opustili ukrepe za preprečevanje širjenja covida-19 in temu ustrezno prilagodijo odloke. Vsi ministri in državni sekretarji pa so zadolženi, da pri obiskih na terenu in vseh drugih javnih nastopih komunicirajo dobrobit cepljenja za posamezne populacijske ali profesionalne skupine ter se aktivno vključujejo v promocijo cepljenja, so še sporočili.