Slovenija

Mnogo več kot le gradbeni material: Vabljeni na razstavo "Doma z betonom"

R.T.
21. 6. 2021, 18.18
Posodobljeno: 21. 6. 2021, 18.20
Deli članek:

V Salonitu Anhovo, edini cementarni v Sloveniji, sodelujejo v številnih razvojnih partnerstvih, v katerih z mednarodno uveljavljenimi strokovnjaki razvijajo inovativne rešitve, pogosto tudi v sodelovanju s študenti in njihovimi mentorji.

Osebni arhiv
Razstava Doma z betonom

Na področju arhitekture so v preteklih letih izvedli že vrsto uspešnih sodelovanj, med njimi tudi z ljubljansko Fakulteto za arhitekturo, kjer so se študenti na oblikovalski delavnici "Doma z betonom" srečali s prav posebno nalogo - kako iz betona pripraviti uporabne rešitve za notranjo opremo. Nastali so številni izdelki, med njimi mize, svetila, posode, vaze in celo šah.

Ob otvoritvi razstave v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje je predsednik uprave Salonita Anhovo, Julijan Fortunat, čestital študentom, ki so izvrstne ideje spravili v življenje in povedal: »S podporo projektu smo želeli spodbuditi razmislek o betonu kot materialu za oblikovanje drugačnih izdelkov, želeli smo izstopiti iz okvirov običajne uporabe tega materiala. S svežimi idejami študentov in njihovega mentorja mag. Vasa Perovića, nam je uspelo ustvariti nove oblike in možnosti, ki jih daje beton tudi za oblikovanje izdelkov za notranjo opremo«.

Mag. Vasa Perović, mentor delavnice in izredni profesor na Fakulteti za arhitekturo pa je pojasnil: »Med samim študijem se študenti redko srečajo z izvedbo, torej z obdelavo materiala, kar poskušamo deloma nadomestiti z organizacijo krajših nekaj tedenskih študentskih oblikovalskih delavnic. Študenti pod našim mentorstvom pripravijo idejno zasnovo, potem pa skupaj z vabljenimi izvajalci in proizvajalci izvedejo prototipe izdelkov. Na ta način se srečajo z določenim materialom, izvedbo in sogovornikom v industriji«.

Ena ključnih prednosti betona je ta, da je kompozitni material. To pomeni, da ponuja praktično neomejeno možnost načrtovanja njegove strukture, kar se odraža v neštetih možnih variacijah njegovega izgleda in tudi občutka, ki ga kot material pusti ob dotiku. Tako lahko deluje zelo grob, lahko je gladek, deluje toplo ali hladno... Dodatno pa na ta občutek vplivamo še s končno obdelavo površine. Neomejene možnosti strukture in tudi oblike so beton postavile v središče eksperimentiranja in dokazale, da je beton lahko tudi kreativno orodje, ki ga uporabljajo umetniki. Aleksander Mišković, študent arhitekture in udeleženec delavnice je povedal, da je bil stik z materialom in njegovimi lastnostmi ter tehnikami obdelave izkušnja, ki jih študenti še kako potrebujejo. »Z betonom se da narediti veliko več, kot delamo sedaj. Majhen delček tega prikazuje tudi razstava«, je zaključil.

Vabimo vas, da si ogledate razstavo umetnin študentov arhitekture, zanimivih rešitev za notranjo opremo doma, ki dokazujejo, da je beton mnogo več kot le gradbeni material.

Razstava je na voljo za ogled v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani, od torka, 15. junija 2021 do srede, 30. junija 2021.