Kampanjo osveščanja spremenili v še en klientelistični posel

Promocija cepljenja: kaj smo dobili za 11.500 evrov Edvardu Kadiču?

Luka Tetičkovič
22. 6. 2021, 05.59
Deli članek:

V cepilnih centrih leži pol milijona cepiv, vlada pa še vedno mešetari s kampanjo promocije cepljenja.

M24
Edvard Kadič

Februarja je Urad za komuniciranje (Ukom) zbral tri ponudbe in odgovorno nalogo promocije cepljenja zaupal trgu, čeprav je imel pri roki strokovnjake z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Za koordinacijo med Ukomom in NIJZ so poiskali storitve Edvarda Kadiča, ki je pred tem delal v trženju, v zadnjih letih pa se je profiliral kot strokovnjak za govorico telesa. Ker kampanja obveščanja o cepljenju poteka na ravni nizke intenzivnosti, smo pregledali, kaj je Kadič v zadnjih mesecih sploh pripravil.  

UKOM
Eden od izhodiščnih scenarijev za reklamo se bere kot relikt iz devetdesetih.

V Sloveniji se je v preteklem tednu začelo cepljenje brez predhodne najave, ob čemer je postalo jasno, da interesa za cepljenje med prebivalstvom ni več veliko. V tem trenutku – dneva D ob začetku splošnega cepljenja – bi se morale po radijskih in televizijskih postajah začeti vrteti reklame, prebivalstvo naj bi se aktivno nagovarjalo, da je cepljenje pametna odločitev, potekale naj bi aktivnosti preverjanja dejstev. Vsaj tako Kadič napoveduje v prvem poročilu o svoji dejavnosti.

Pri tem se je nameraval opirati samo na lokalne radijske in televizijske postaje, »nacionalno TV-oglaševanje je opcija v primeru, da bi prišlo do bistvenega zaostanka v dinamiki cepljenja,« je Kadič zapisal v prvem poročilu.

V vmesnem poročilu nato pojasni, da je televizijsko kampanjo pripravil »stroškovno racionalno« – potekala je zgolj med 12. In 23. majem. Zakaj? Sredstva zanjo so bila omejena na 23 tisoč evrov, o cepljenju pa se že tako veliko poroča na tiskovnih konferencah, ki se prenašajo v živo in so dnevno povzete v poročilih.

Letak so dodali kar brezplačniku Domovina

Letak NIJZ z informacijami glede cepljenja so natisnili kar na zadnjo stran brezplačnika Domovina, ki ga izdaja zavod Iskreni, sicer povezan s koalicijsko stranko Nova Slovenija. Tako so se odločili zaradi ekonomskih razlogov, saj so letake v vsako gospodinjstvo dostavili za četrtino cene, koliko bi sicer stala produkcija in distribucija letakov. Kadič predvideva, da so letaki tako prišli v vsako gospodinjstvo.

»Naš problem je, da se je projekt promocije cepljenja spremenil v klientelistični posel. Žalosten rezultat tega je, da vedno manj ljudi ne zaupa zgolj vladi, ampak tudi cepljenju,« opisano komentira novinar portala Necenzurirano.si Tomaž Modic.

»Gre za to, da se nam je časovno pokrilo, da je šla Domovina v tistem času z brezplačnikom na dom,« je na te pomisleke za komercialno televizijo odgovoril Kadič.

Zakaj te kampanje niso prepustili stroki na NIJZ?

»NIJZ je skupaj z Ministrstvom RS za zdravje in Uradom vlade RS za komuniciranje oblikoval kampanjo promocije cepljenja proti covidu-19 s sloganom 'Nalezimo se dobrih navad – cepimo se'. Kampanja cepljenja proti covidu-19 poteka pod enotno celostno grafično podobo s sloganom, ki kot nadgradnja slogana iz jesensko-zimskega obdobja nadaljuje kontinuiteto priporočil zdravstvenih strokovnjakov,« so na naša vprašanja odgovorili pri NIJZ.

Ukom smo vprašali, kako ocenjuje prispevek Kadiča k celotni kampanji in zakaj je niso raje prepustili NIJZ, ki je vanjo že bil vključen. V odgovor so nam poslali povezavo do Kadičevih poročil, ki smo jih že povzeli.