Velika toplotna obremenitev

Dosegli vrh prvega vročinskega vala, pripravite se na še kakšno tropsko noč ...

S.R./STA
20. 6. 2021, 17.32
Posodobljeno: 21. 6. 2021, 06.20
Deli članek:

Z nedeljo smo dosegli vrh letošnjega prvega vročinskega vala, po napovedih meteorologov sledi še nekaj dni s podobnimi temperaturami .

sta
Pripekalo bo še najmanj do srede.

Za nami je tudi prva tako imenovana tropska noč, saj se temperatura zraka v Ljubljani v noči na nedeljo ni spustila pod 20 stopinj Celzija. Do srede gre pričakovati temperature med 30 in 35 stopinjami Celzija, nato bo od četrtka do sobote malenkost manj vroče.

Z dnevi se bo doživljanje temperaturnih obremenitev stopnjevalo. Po Strajnarjevih besedah je moteč dejavnik predvsem noč, ko se zrak ne shladi, tudi zato ne, ker je noč kratka. Strajnar pričakuje še nekaj tropskih noči vsaj v Ljubljani, razlog za to je tudi učinek mesta. Zaradi velike toplotne obremenitve je Arso izdal oranžno vremensko opozorilo za vse dele države do vključno srede, razen za severozahod, za katerega je izdano rumeno vremensko opozorilo.

Arso
Predvidoma do četrtka bo po nižinah sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev.

Vročinske nevihte

Te prve dni je verjetnost neviht zelo majhna, pa še tam, kjer bi nastale, bi to bile kratkotrajne vročinske nevihte. To je danes možno predvsem na območju gora severne in severozahodne Slovenije, v ponedeljek je kakšna nevihta možna predvsem v Posočju, drugod po Sloveniji pa je verjetnost neviht v teh dneh zelo majhna, je napovedal Strajnar. V prihodnjih dneh bo pihal tudi jugozahodni veter, tako da bodo kotline osrednje in vzhodne Slovenije tiste, kjer bo najtopleje. Od četrtka dalje bodo temperature za kakšno stopinjo nižje.

Arso
Modelska napoved za naslednjih 10 dni.

Ozon

Medtem je tudi v nedeljo popoldne enako kot v soboto bila na merilnem mestu v Desklah presežena opozorilno vrednost ozona. Glede na vremensko napoved lahko pričakujemo preseženo opozorilno vrednost ozona še vse popoldne, v večernih urah pa naj bi raven padla. Tudi v ponedeljek lahko pričakujemo preseganje opozorilne vrednosti v popoldanskem času, so sporočili z Arsa, kjer dodajajo, da je merilno mesto glede meritev ozona locirano tako, da podatki veljajo za širšo okolico.

Vrednosti ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Na Arsu priporočajo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je raven ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočajo, da se izogibajo naporov v času trajanja visokih vrednosti ozona.