Slovenija

Skupina KOVANČEK, pomagala že več kot 17.000 Slovencem brezplačno donirati njihov procent dohodnine.

Vsebino omogoča Kovanček Group
19. 6. 2021, 12.30
Posodobljeno: 19. 6. 2021, 12.37
Deli članek:

Vedno več Slovencev donira svojo dohodnino s pomočjo spletne platforme podjetja Kovanček Group d.d., saj za doniranje ne rabijo digitalnega potrdila kot pri oddaji obrazca prek eDavkov ali nepotrebnega tiskanja obrazcev in pošiljanja po pošti na finančni urad.

V času epidemije, je ogromno organizacij, ki delujejo v javno dobro, močno omejenih pri zbiranju donatorskih sredstev. Dobrodelni koncerti, dražbe in tudi mnoga izobraževanja, srečanja in tekmovanja, s pomočjo katerih so se zbirala donatorska sredstva, so v zadnjem letu bila v veliki večini odpovedana. Posledično so se proračuni organizacij v določenih primerih tudi več kot prepolovili. Zaradi težke finančne situacije, ki jo za sabo pušča epidemija pa se je povpraševanje po pomoči več kot podvojilo. Žal se nemalokrat zgodi, da so ljudje, ki so donirali dobrodelnim organizacijam, sedaj sami postali prejemniki pomoči iz strani iste organizacije. Vsak se lahko kdaj znajde v težki življenjski situaciji, življenje je nepredvidljivo in dobro je vedeti, da so v Sloveniji organizacije, ki nemudoma priskočijo na pomoč, sploh pri osnovnih a zelo bolečih situacijah, kot je recimo prazen hladilnik, odklopljena elektrika in podobno.

Neglede na vedno večje potrebe po pomoči se vsako leto v državni proračun vrne skoraj 50 % nedoniranih sredstev iz naslova dohodnine. V prejšnjih letih je to znašalo približno 5 milijonov eurov letno, sedaj po spremembi višine možne donacije dohodnine bo to znašalo skoraj 10 milijonov eurov. Sredstva, do katerih so upravičene organizacije, ki delujejo v javno dobro, se vrnejo v državni proračun, v kolikor jih donator ne donira. To je denar, ki bi lahko pomagal ljudem v stiski in žal ne pride v prave roke.

V skupini Kovanček Group d.d., so s pomočjo svoje spletne platforme v zadnjih 18 mesecih pomagali več kot 17.000 Slovencem, da so lahko namenili svoj del dohodnine raznoraznim organizacijam. Pravijo, da je največji problem, da se ljudje do sedaj še niso odločili za doniranje dohodnine, slaba informiranost in posledično strah ter dodaten trud, ki ga morajo vložiti, da oddajo obrazec za doniranje dohodnine.

Ste vedeli?

  1. Donacije dohodnine ureja ZAKON O DOHODNINI (ZDoh-2).
  2. Davčni zavezanec rezident (v Sloveniji je potencialnih donatorjev približno 1 milijon) lahko zahteva, da se do 1 % dohodnine, odmerjene po zakonu, ki ureja dohodnino, od dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, nameni za financiranje upravičencev do donacij.
  3. Upravičenci, ki jim je mogoče nameniti del dohodnine, so objavljeni na seznamu (z imenom oziroma nazivom upravičencev in davčno številko) na spletni strani FURS.

V prvih 14 dneh, je s pomočjo spletne platforme doniralo 7806 donatorjev.

S prisotnostjo na spletu, so zelo poenostavljeno omogočili donatorjem, da izvedejo donacijo dohodnine brez digitalnega potrdila za podpisovanje ali nepotrebnega tiskanja obrazcev. Donacija dela dohodnine se izvede v minutki, kar s pomočjo mobilnega telefona ali računalnika. Vendar opažajo, da je direktni pristop in osebno ozaveščanje donatorjev bolj učinkovit način, da organizacijam pomagajo z novimi donatorji. Z željo po pomoči dobrodelnim organizacijam in posledično vsem pomoči potrebnim Slovencem, ki se znajdejo v težkih situacijah so organizirali promocijske aktivnosti z namenom ozaveščanja javnosti o možnosti BREZPLAČNEGA doniranja dohodnine.

2 največji zmoti, zaradi katerih gre skoraj 10 milijonov eurov nazaj v državni proračun:

  1. Z doniranjem bom prikrajšan za svojo dohodnino ali pa mi lahko nastanejo dodatni stroški. Tako postopek kot sama donacija dohodnine sta popolnoma brezplačna. Edini strošek pri donaciji dohodnine je, če obrazec posredujete po pošti (torej kak 1 EUR za poštnino), vendar se tudi temu strošku lahko izognete, če donacijo izvedete s pomočjo spletne platforme skupine Kovanček Group d.d..
  2. Nimam dohodnine oziroma je tako nizka, da se ne splača. Tudi, če je letni prihodek in posledično odmerjena dohodnina nizka je prav, da se donira del dohodnine, ki je že tako predviden za donacijo. Vsaka donacija lahko naredi razliko.

Vendar iz skupine Kovanček Group sporočajo, da se bodo maksimalno potrudili, da čim več Slovencem pojasnijo osnovne stvari glede doniranja dohodnine.

Donacija dohodnine je brezplačna za donatorja, v kolikor je ne nameni nobeni organizaciji se ta denar vrne v državni proračun! Za donatorja je vseeno, ali jo donira ali ne. Ampak zavedajmo se, da živimo v svetu, kjer vsak donator lahko zaradi nepredvidene življenjske situacije postane prejemnik pomoči.