Novost

Janša naznanil: Od ponedeljka možna izbira cepiva proti covidu-19

S.R./STA
19. 6. 2021, 12.29
Posodobljeno: 19. 6. 2021, 12.29
Deli članek:

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je na današnjem kongresu SDS napovedal, da bo v Sloveniji od ponedeljka naprej možno izbirati med posameznimi cepivi proti covidu-19.

Bobo
Janša s soprogo na današnjem kongresu stranke SDS.

Po navedbah Janše, ki je na kongresu v Slovenskih Konjicahznova pozval k odločitvi za cepljenje, je ključni cilj doseči tak delež precepljenosti, da bo ne samo poleti, ampak tudi jeseni omogočeno normalno življenje. "V prihodnjih mesecih bo naše življenje toliko bolj enostavno, kolikor višji delež prebivalstva se bo prostovoljno cepil," je izpostavil v nagovoru delegatov izpostavil.

Z vsemi odmerki je bilo doslej cepljenih 592.156 oseb oz. 28,2 odstotka prebivalcev, kažejo zadnji podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Prvi odmerek pa je doslej prejelo 797.861 ljudi. V Sloveniji cepijo s cepivi štirih različnih proizvajalcev. Cepivi proizvajalcev Moderna ter Pfizer in BioNTech temeljita na mRNK tehnologiji, cepivi proizvajalcev AstraZenece in Johnson & Johnson pa sta vektorski cepivi. Doslej je bilo največ oseb cepljenih s Pfizerjevim cepivom, s katerim so nedavno začeli cepiti tudi otroke.

V zadnjih tednih so cepilni centri omogočili tudi cepljenje brez predhodnega naročanja z napovedanimi termini za posamezna cepiva.