Znova aktualno

Kako do hitrega testa na Hrvaškem in kakšne so cene?

S.R.
19. 6. 2021, 12.06
Posodobljeno: 19. 6. 2021, 12.06
Deli članek:

Hitro testiranje na območju Istre in Kvarnerja vas bo stalo od 100 do 350 kun.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Po včerajšnji spremebi odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve covida-19, s katero je vlada Janeza Janše uvedla oranžen in zelen seznam držav in območij, pri čemer je na prvega uvrstila tudi hrvaške administrativne enote »Jadranska Hrvaška, Grad Zagreb in Severna Hrvatska,« so si najverjetneje roke pomeli ponudniki hitrih testov na Hrvaškem. Kakšen slovenski dopustnik, ki je bil pod vtisom, da bodo za povratek v Slovenijo dovolj dokazila, da je najmanj pet dni neprekinjeno prebival na območju, ki ni na rdečem ali temno rdečem seznamu, je na drugi strani morda osivel.

Kot smo poročali, je od danes ob povratku iz administrativne enote Jadranska Hrvaška, ki vključuje istrsko, primorsko-goransko, liško-senjsko, zadrsko, šibensko-kninsko, splitsko-dalmatinsko in dubrovniško-neretvansko županijo, treba predložiti najmanj negativen hitri test. Vstop brez odrejene karantene se seveda dovoli tudi ob predložitvi negativnega PCR testa, potrdila o prebolelosti, potrdila o cepljenju ali potrdila o cepljenju za prebolevnike.

Kje izvajajo testiranja?

O tem, kje je na območjih Istre in Kvarnerja mogoče opraviti hitri test, smo nedavno že pisali. V Istri se je mogoče »hitro« testirati v Pulju, Umagu, Novigradu, Bujah, Poreču, Vrsarju, Rovinju, Pazinu, Motovunu, Buzetu in Labinu, pri čemer se cene hitrih testov gibljejo od 100 kun v uradnih centrih hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (NZZJZ) do 250 kun v zasebnih centrih. Pomembno je tudi to, da v centrih NZZJZ, kjer so testi najcenejši, le te ob sobotah opravljajo zgolj eno uro (razen v Pulju, kjer testirajo tudi ob nedeljah ob 10. uri), natančen urnik pa se razlikuje od kraja do kraja. Plačilo testa je običajno treba poravnati v gotovini.

V Kvarnerju je mogoče hitri test opraviti na Reki, v Opatiji, Crikvenici, na Rabu, Lošinju, Krku, Cresu in na poti nazaj tudi tik pred mejo v Delnicah. Cene se gibljejo od 150 do 300 kun, prav tako najraje vidijo, če plačilo poravnate v gotovini.

Tako v Istri kot v Kvarnerju številni večji kampi za svoje goste organizirajo hitro testiranje, zato svetujemo, da se o tej možnosti pozanimate ob prihodu.