Novega predsednika stranke bodo danes izbirali delegati kongresa, ki bo danes potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Kdo ima največ možnosti za prevzem vodenja DeSUS, ki je po dveh letih notranjih napetosti v nezavidljivem političnem položaju, je težko oceniti. Zaradi epidemioloških razmerje sicer vabljenih pol manj kandidatov kot na minulih kongresih. Pričakujejo jih približno 120, pri čemer je težko oceniti tudi to, ali lahko prav manjše število delegatov usodno vpliva na rezultat volitev.

Poslanska skupina javno ni podprla nobenega kandidata. Je pa njen vodja Franc Jurša že povedal, da zagotovo ne bo podprl Kropeta, ki se je zavzel za začetek postopkov za izključitev poslancev iz stranke. Organi stranke sicer o tem niso odločali. So pa poslanci v zadnjem letu v napetih odnosih z vodstvom, tudi začasno vodjo Brigito Čokl, zlasti zato, ker kot opozicijska stranka večkrat podprejo manjšinsko vlado Janeza Janše.

Odprto je vprašanje, ali utegne novi predsednik DeSUS vplivati na poslansko skupino. Vendar ne gre prezreti, da so poslanci v zadnjem letu in pol pokazali svojo moč v razmerju do vodstva in imeli odločilno vlogo v stranki.

Pretresi

Čeprav je bilo v DeSUS, ki je stranka z dolgo tradicijo, vedno dinamično, pa so pretresi in spremembe od lanskega januarja tako rekoč stalnica. Karla Erjavca, ki je stranko vodil od leta 2005, je na kongresu premagala tedanja ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec. A je že septembra odstopila, Erjavca pa so 5. decembra ponovno izvolili za predsednika. 17. decembra je DeSUS zapustil vlado Janeza Janše.

Tudi Erjavec se je kmalu poslovil. Po neuspešni kandidaturi za novega predsednika vlade ter po napetostih v stranki je marca odstopil, kar je pripeljalo do novega kongresa.