dopisna seja

Spremembe pri prehajanju meje, seznam držav bogatejši za dve barvi

A.S./STA
18. 6. 2021, 23.14
Posodobljeno: 18. 6. 2021, 23.18
Deli članek:

Kaj je na dopisni seji sprejela vlada?

Profimedia
Fotografija je simbolična

Vlada je na dopisni seji določila besedilo predloga novele zakona o nalezljivih boleznih, s katero želi uresničiti odločbo ustavnega sodišča, ki je nekatere dele zakona, povezane z ukrepi ob epidemiji, razglasilo za neustavne. 

Ustavno sodišče je namreč pred časom za neustavno spoznalo 2. in 3. točko 1. odstavka 39. člena zakona o nalezljivih bolezni, ki vladni strani dajeta možnost, da lahko za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni med drugim omeji gibanje ter prepove zbiranje ljudi po šolah, kinodvoranah, javnih lokalih in drugih javnih mestih, dokler ne preneha nevarnost.

Presodilo je, da izpodbijana zakonska ureditev tej ustavni zahtevi ne zadosti, saj vladi prepušča, da po lastnem preudarku izbira načine (vrste), obseg in trajanje omejitev. Odločilo je, da mora državni zbor ugotovljeno neskladje odpraviti v dveh mesecih, dotlej pa se določbi uporabljata.

Danes potrjeno besedilo novele zakona, za katero vlada DZ predlaga, da ga obravnava po nujnem postopku, "v celoti naslavlja vse v odločbi ustavnega sodišča izpostavljene ustavno problematične vidike dosedanje zakonske ureditev in bistveno zoži polje proste presoje vlade pri sprejemanju morebitnih omejitvenih ukrepov", so sporočili po seji vlade.

Tako predlog novele med drugim "na novo določa vsebino strokovne ocene, uvaja merila ter kazalnike, ki se upoštevajo tako pri njeni pripravi kot tudi v fazi odločanja vlade o sprejemu posameznih ukrepov, določa časovne in prostorske omejitve posameznih ukrepov itd.". "V primeru najbolj intenzivnih posegov v človekove pravice in temeljne svoboščine pa predlog 39. člena določa poseben mehanizem, po katerem lahko posamezne ukrepe v trajanju nad 90 dni podaljša samo državni zbor," so zapisali.

Spremembe odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo

Vlada je na dopisni seji sprejela tudi spremembe odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve covida-19, ki vsebuje več novosti, med drugim tudi uvedbo oranžnega in zelenega seznama držav.

Nova sprememba je tudi, da vse tretje države, ki niso izrecno navedene na zelenem, rdečem in temno rdečem seznamu, spadajo med oranžne. Prav tako se podaljšuje PCR test na 72 ur od odvzema brisa, pri negativnem hitrem antigenskem testu pa veljavnost ostaja 48 ur.

Za prihod iz rdečih in temno rdečih držav se ob vstopu v Slovenijo zahteva predložitev testa PCR, oseba pa se nato napoti v karanteno na domu. To ne velja za cepljene in prebolele osebe, ki lahko v Slovenijo vstopijo, če predložijo potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike, so zapisali.