Blato v Pivoli

Minister Vizjak je delno zadovoljen ob tem žalostnem dogodku

G.G./STA
17. 6. 2021, 16.03
Posodobljeno: 17. 6. 2021, 16.06
Deli članek:

O ekološkem kriminalu na območju Pivole v občini Hoče-Slivnica je spregovoril tudi minister za okolje in prostor Andrej Vizjak.

Bobo
Odpadno blato v Pivolo. Minister Vizjak je vsaj delno zadovoljen ob tem žalostnem dogodku. Ob tem upa, da bo sanacija območja čim prej končana.

Preiskava je obrodila prve sadove, je novico o napredku v preiskavi nelegalno odloženega blata na območju Pivole komentiral Vizjak, ki je zadovoljen. da se je sanacija že začela, ob čemer upa, da bo čim prej končana. Ovrednotena je na okoli pol milijona evrov.

"Ocenjujem, da bomo storili vse, da bo povzročitelj te okoljske katastrofe to tudi plačal. Gre za kriminalno, zavržno dejanje. Verjamem, da bodo organi pregona in sodni organi storili vse, da takšna dejanja najhuje obsodimo in da tudi izterjamo škodo, ki jo bodo utrpeli davkoplačevalci, od tistih, ki so to škodo povzročili," je bil jasen minister.

Kdo so odgovorni, Vizjak ne ve. Z rezultati policijske preiskave namreč ni seznanjen, saj se v okviru teh preiskav podatki zaradi interesa preiskav ne razkrivajo.

Bobo
Začetek sanacije odpadnega blata v Pivoli.

Kriminalisti policijskih uprav Maribor, Celje in Ljubljana od srede izvajajo operativne aktivnosti, med drugim na podlagi odredb sodišča 18 hišnih preiskav, ki nekatere še niso zaključene. Skupno je bilo pridržanih šest oseb, dvema osebama je bilo pridržanje že odpravljeno.

Spletni Večer danes poroča, da naj bi po neuradnih informacijah pridržali štiri voznike tovornjakov ter direktorja dveh podjetij, ki naj bi bili odgovorni za prevoz odpadnega blata. Šlo naj bi za dobro organizirano dejavnost, ki je trajala dalj časa. S tovornjaki naj bi odpadno blato odvažali na odročne kraje, tako za več ton tega blata ni zabeleženo, kje je končalo.

Kot še dodaja časnik, naj bi šoferji za prevoz dobili sto evrov, v svoj zagovor pa naj bi bili navajali, da so mislili, da vozijo slabo zemljo in ne odpadnega blata. Pred tovornjaki naj bi bil sicer pred vsako vožnjo moški z Dravskega polja, ki naj bi se prepričal, da jih pri kriminalnem početju nihče ne opazuje.