Slovenija

Slovenski chefi bodo pogostili zaslužne krajane, ki so se v epidemiji še posebej izkazali

R.T.
17. 6. 2021, 14.59
Posodobljeno: 17. 6. 2021, 15.04
Deli članek:

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v okviru projekta Slovenija – evropska regija gastronomije 2021 za letošnje leto organizira serijo dogodkov, kjer slovenske restavracije in njihovi chefi skupaj z lokalnimi pridelovalci pogostijo zaslužno skupino krajanov.

Osebni arhiv
Pogostitev v Ajdovščini.

Cilj dogodkov je okrepiti zavedanje o pomenu uporabe lokalne hrane pri prehranjevanju zunaj doma in z pripravljenimi jedmi pokazati, da so tudi malice lahko vrhunski obrok. Pri tem pa bi radi tudi počastili skupine naših sokrajanov, ki so se v epidemiji Covid19 še posebej izkazale.

V Ajdovščini je tako Gostilna pri Lojzetu (Dvorec Zemono) v sodelovanju z lokalnim dobaviteljem Golden Ring Cheese pogostila zdravstvene delavce ZD Ajdovščina.

Osebni arhiv
Pogostitev v Ajdovščini.

Vrhunska kulinarika

Dejstvo je, da ima Slovenija vrhunsko kulinariko in gastronomijo, kar v zadnjem času potrjujejo številne nagrade. V tej kulinarični zgodbi imajo slovenske surovine pomembno vlogo. Živila, ki so sveža, malo ali nič skladiščena, ki niso dolgo potovala, so bistvena za uspešne gastronomske zgodbe saj so okusi takih živil bolj intenzivni.

»Izbira vrhunskih svežih lokalnih in sezonskih sestavin je v naši gostilni že od nekdaj samoumevna. Za izbor in nabavo skrbim sam, z mnogimi pridelovalci sodelujemo že od časov, ko je naša gostilna gostila v Dornberku; med nami so se tkale prijateljske vezi. Medsebojno spoštovanje, zaupanje, kontinuiteta ter sledljivost in kakovost sestavin so ključni,« je povedal Tomaž Kavčič, lastnik Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) in imetnik Michelinove zvezdice.

Zaslužne zdravstvene delavce so pogostili s hišnimi njoki s sirom Golden Ring, zorjenim v brinju ter minjoni z rožmarinom in kozjo skuto Mlekarne BeKa.

David Ličen, ki skupaj s Kristijanom Vidmarjem stoji za blagovno znamko sirov Golden Ring Cheese, je dodal: »Slovenska gastronomija ceni vrhunske lokalne surovine in trend gre samo navzgor, kar nas zelo veseli.«

Že zdaj napovedujemo naslednjo vrhunsko malico, ki bo v juliju v Gostilni AS, v času mednarodnega festivala Europa Cantat.