Brez "dvoživk" v vrstah zdravnikov

VIDEO: Socialni demokrati predstavili svoj pogled na prihodnost zdravstva v Sloveniji

S.S.
17. 6. 2021, 14.33
Posodobljeno: 17. 6. 2021, 14.53
Deli članek:

Vodstvo Socialnih Demokratov je danes predstavilo strategijo za dostopno in kakovostno javno zdravstvo za vse.

SD
Na današnji javni tribuni je spregovorila tudi predsednica stranke SD Tanja Fajon.

Na današnji javni tribuni, ki je potekala v središču Ljubljane, sta med drugimi sodelovala predsednica SD Tanja Fajon in nekdanji minister za zdravje Dušan Keber. Kot so pojasnili pred začetkom tribune, je slovensko javno zdravstvo trenutno v krizi, saj je v sistem "vgrajenih preveč strukturnih napak, ki šibijo dostopnost in kakovost javnih storitev." Posledično nastajajo nesprejemljivo čakalne dobe, ki jih je epidemija samo še podaljšala. Kot so izpostavili, ključni problem ni denar, temveč "slaba organiziranost in upravljanje."

V SD želijo na te izzive odgovoriti z Načrtom za dostopno in kakovostno javno zdravstvo za vse, s katerim želijo "prenoviti slovenski javni zdravstveni sistem, da bo vsakomur zagotavljal dostopne in kakovostne zdravstvene storitve." 

Kot je pojasnila Fajonova, "dvoživk," torej zdravnikov, ki "sedijo na dveh stolih, malo v zasebnem in malo v javnem sektorju," ne sme biti. 

Njihov pristop sicer temelji na treh stebrih, in sicer izboljšanem upravljanju in organiziranju, boljšemu financiranju sedaj podfinanciranega javnega zdravstva in naložbah v modernizacijo javne zdravstvene infrastrukture, poroča STA.

In k čemu glede na slišano na današnji javni tribuni stremi njihova strategija? Skrajšati želijo predvsem čakalne dobe, ki jih pripisujejo neustreznemu dodeljevanju sredstev bolnišnicam, pomanjkanju denarja in slabi organizaciji. Hkrati nameravajo spremeniti referenčne cene zdravstvenih storitev in za ta namen ustanoviti Agencijo za zdravje. Urediti nameravajo tudi položaj družinskih zdravnikov ter dvigniti plače medicinskih sester. Ob tem želijo določiti novo košarico pravic iz naslova zdravstvenega zavarovanja in v njo dodati več zobozdravstvenih storitev.

Svoj načrt, ki ga je pripravila ekipa strokovnega sveta SD za zdravje pod vodstvom Branka Gabrovca in v katerem je sodelovalo 84 strokovnjakov, nameravajo financirati s postopnim povečevanjem sredstev za javno zdravstvo z 8,3 odstotka na 12 ostotkov BDP. Svoje rešitve bodo sicer "na vizualno privlačen način predstavili na turneji po slovenskih mestih." Ta turneja se je z Ljubljano seveda začela danes.

V SD sicer ne podpirajo vladnega predloga zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v slovensko zdravstvo v letih 2021 do 2031. "Videti je kot skupek trgovinskih želja. Menimo, da so investicije v zdravstvo absolutno nujne, ampak ne način, kot je predlagano sedaj," je po poročanju STA še dejal Gabrovec.