Absurdna odločitev

Janševa vlada radiem zadala še en udarec

R.T.
17. 6. 2021, 13.36
Posodobljeno: 17. 6. 2021, 19.09
Deli članek:

Naravnost absurdno je, da se eden od najbolj poslušanih slovenskih radiev označi za kadrovsko najbolj nesposoben radio v Sloveniji. Tako so se danes na odločitev sveta za radiodifuzijo odzvali v Radiu 1, kjer imajo za sabo že 15 let dela v slovenskem radijskem svetu.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Svet za radiodifuzijo (SRDF), ki ga vodi Aleš Lipičnik iz stranke SMC, je namreč na svoji 45. seji z dne 21. 1. 2021 sprejel in potrdili kriterije, ki po novem določajo, da je Radio 1 kadrovsko najslabši (najmanj usposobljen) radio v Sloveniji. Kriteriji so namreč določeni tako, da je Radiu 1 onemogočeno sodelovanje na razpisih za nove frekvence. Na dogajanje so se v izjavi za javnost odzvali v uredništvu Radia 1, kjer menijo, da "takšna odločitev organa, kot je SRDF, pomeni nedopusten pritisk na neodvisen medij. Zaposleni na Radiu 1 smo zgroženi zaskrbljeni nad tem, da je strokovni organ podlegel političnim interesom in sprejel tako nerazumno in nezakonito odločitev."

"Danes ob 16. uri naj bi SRDF na svoji seji odločal na osnovi teh kriterijev in zato javno pozivamo ostale člane sveta, da preprečijo to nezakonito ravnanje predsednika SRDF Aleša Lipičnika," so zapisali v uredništvu Radia 1.

Odločitev je absurdna, saj ima Radio 1, kot so zapisali, "med vsemi komercialnimi radiji v Sloveniji največ zaposlenih in največjo ekipo sodelavcev, ki ustvarjajo radijske vsebine." Dodali so, da je Radio 1 po raziskavah Mediane, Ninamedie in Valicona med najbolj poslušanimi radii v Sloveniji. Hkrati jutranji radijski program z Denisom Avdičem denimo nastaja s pomočjo številčne ekipe, ki se vsak dan trudi pripravljati zanimive in zabavne vsebine. "Da ekipa Radia 1 dela dobro, potrjuje tudi visok odziv na družbenih omrežjih, kjer ima Radio 1 več kot 300.000 sledilcev," so pojasnili ter spomnili, da se je pretekli teden zaključila njihova dobrodelna akcija, v okviru katere so zaposleni v Radiu 1 in sodelavci skupaj s poslušalci zbrali več kot 800.000 evrov, kar bo "2500 otrokom iz socialno šibkih družin omogočilo letovanje na morju. Če bi bila ekipa Radia 1 najmanj usposobljena, kot ocenjuje SRDF, take akcije sploh ne bi uspela izpeljati. Napisati kriterije, ki ekipo Radia 1 etiketirajo za najbolj nesposobno v državi, je klofuta brez primere vsem slovenskim medijem in ne le Radiu 1."

Politično obračunavanje

Kot so še izpostavili, je sicer res, da se "Radio 1 v svoji satiri obregne tudi ob trenutno vlado," zato "odločitev SRDF pod vodstvom predsednika iz stranke SMC Aleša Lipičnika razumemo kot kazen, ker si dovolimo šaliti na račun trenutne oblasti. Zaradi šaljivega videa o ministru, ki poskuša mamo prepeljati na Hrvaško (video je imel več kot 2 milijona ogledov) smo bili deležni številnih pritiskov in groženj."

"S tem, ko je SRDF razglasili Radio 1 za kadrovsko najslabši radio v državi, je Radiu 1 do nadaljnjega onemogočeno sodelovanje na razpisih za nove frekvence," so še zapisali pri Radiu 1, kjer to potezo razumejo tudi kot svarilo vsem ostalim radiem, kaj jih čaka, če ne bodo »poslušni«. "Menimo, da je izredno nevarno za neodvisnost slovenskih medijev, če bo SRDF postal orodje za kaznovanje v rokah trenutne politike," so zaključili.