poziv vladi

"Mož in žena ne smeta biti skupaj pri frizerju na 10 kvadratnih metrih"

A.S./STA
16. 6. 2021, 12.42
Posodobljeno: 16. 6. 2021, 12.43
Deli članek:

Gostinci, frizerji in kozmetiki pozivajo k odpravi neživljenjskih pogojev dela.

STA
Na neživljenjske pogoje opozarjajo tudi v sekcijah frizerjev in kozmetikov pri OZS.

Od danes v Sloveniji ni več razglašena epidemija covida-19, a gostinci, frizerji in kozmetiki, združeni v sekcijah pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), še naprej opozarjajo na neživljenjske pogoje dela. Vlado in stroko zato pozivajo, da te odpravi in tako omogoči normalno in rentabilno poslovanje.

Gostinci pozivajo k odpravi pogoja omejitev oseb za mizo

Kot so danes sporočili iz sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS, lahko gostinci zaradi strogih omejitev poslujejo le s polovično zmogljivostjo, torej je poslovanje nerentabilno. "Nemudoma naj se odpravi pogoj tri metre razdalje med mizami in omejitev štirih oseb za isto mizo. Odpravi naj se tudi pogoj PCT za vstop v notranjost gostinskih lokalov," je v dopisu vladi in stroki med drugim pozvala sekcija.

Pri tem so spomnili, da na Hrvaškem pogoj PCT za vstop v notranjost gostinskih in nastanitvenih obratov ni potreben, medtem ko v Sloveniji je. To po mnenju sekcije zmanjšuje konkurenčnost slovenskih gostincev, slovenske goste pa se s tem "podi" na Hrvaško.

Sekcija je obenem pozvala k odpravi omejitev obratovalnega časa. Kot so izpostavili, gostinci po 22. uri odslovijo goste, ti pa se potem družijo v zasebnih prostorih brez kakršnihkoli zaščitnih ukrepov. Obenem so izpostavili, da imajo tudi v sosednjih državah daljše obratovalne čase.

Gostinci pa so opozorili tudi na nelogičnost ukrepa, ki določa, da mora biti strežba sedeča. "Na prireditvah in na prevzemnih mestih namreč gostje lahko stojijo in jejo, v gostinskem obratu pa ne," so zapisali v sporočilu za javnost.

Na OZS prav tako še naprej vztrajajo pri svoji zahtevi, da se v interventnem zakonu gostincem povrne obljubljeno nadomestilo za izpad prometa in subvencioniranje regresa.

Frizerji pozivajo, da se sočasno dovoli izvajanje storitev za člane istega gospodinjstva

Na neživljenjske pogoje opozarjajo tudi v sekcijah frizerjev in kozmetikov pri OZS, kjer so vlado in stroko pozvali, da se nemudoma opravi pogoj 10 kvadratnih metrov na stranko. Pri tem so navedli, da je na Hrvaškem obvezna razdalja 1,5 metra med strankami, v Italiji pa en meter med strankami in en meter med posameznimi delovnimi mesti.

Obenem pozivajo, da se sočasno dovoli izvajanje storitev za člane istega gospodinjstva. "Sedaj namreč mož in žena ne smeta biti skupaj pri frizerju na 10 kvadratnih metrih, kar je po mnenju sekcije absurdno. Živita namreč skupaj, pri frizerju pa 'potrebuje' vsak svojih 10 kvadratnih metrov," so izpostavili.

Frizerji in kozmetiki si prav tako želijo, da bi lahko svoje delo opravljali zgolj z zaščitno masko in brez zaščitnih očal in vizirja. Zaradi tega je namreč slabša vidljivost, v poletnih mesecih pa je zaradi visokih temperatur nošenje vizirja in zaščitnih očal še toliko bolj moteče, so opozorili na OZS.

Omejitve v salonih, ki onemogočajo poslovanje v polnem obsegu, pa po navedbah vodi v delo na črno, po domovih in brez upoštevanja zaščitnih ukrepov. Ob tem so v sekciji poudarili še, da je higienska praksa v frizerskih, kozmetičnih in drugih salonih za nego telesa že ves čas, tudi pred epidemijo, na zelo visoki ravni.