Po tem, ko se je prva iztekla v noči na 1. junija 2021, kar smo ovekovečili s preletom vojaških letal, je Slovenija oktobra razglasila drugo epidemijo covida-19. Kot je na današnji novinarski konferenci poudaril državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar, je ne bodo več podaljšali, a to ne pomeni, da se bodo sprostili vsi sprejeti ukrepi.

V bolnišnicah trenutno zdravijo 122 covidnih bolnikov, kar je najnižje število zasedenih postelj po 7. oktobru lani. V tem tednu bodo bolnike s covidom-19 sprejemale v bolnišnično obravnavo le še štiri slovenske bolnišnice, bo pa v vseh urgentnih centrih še naprej zagotovljena ločena obravnava covidnih in ostalih bolnikov.

Svetovalna skupina za covid-19 bo po Vindišarjevih besedah še naprej tedensko spremljala epidemiološko situacijo v državi in ocenjevala, kateri ukrepi so potrebni, da ostane položaj pod nadzorom. Zaenkrat ne pričakuje večjih sproščanj. "Na tem mestu tudi moja prošnja, da vsi skupaj še naprej upoštevamo vsa priporočila in ukrepe. Vsi sprejeti odloki ostajajo v veljavi, dokler se ne iztečejo oziroma jih vlada ne podaljša," je poudaril na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19.

PCT

Tudi po koncu epidemije ostaja v veljavi sistem PCT (preboleli, cepljeni, testirani) za vstop v notranje prostore v lokalih, na kulturne in športne prireditve ter v nastanitvene objekte. Treba je zagotoviti 10 kvadratnih metrov na osebo na dogodkih brez fiksnih sedišč, tri metre razdalje med mizami in največ 75-odstotno zasedenost nastanitvenih obratov in na prireditvah. "Kjer je možno, naj aktivnosti potekajo na prostem, notranje prostore je treba redno prezračevati," je opozoril državni sekretar.

Čim prej po cepivo

Po njegovih besedah je ključno tudi nadaljnje cepljenje prebivalstva proti covidu-19. "V Sloveniji je trenutno na voljo dovolj cepiva, da se lahko cepi vsak, ki se za to odloči. Cepilni centri odpirajo svoja vrata, da se lahko ljudje cepijo, četudi niso naročeni," je dejal. Državljane je pozval, naj se čim prej cepijo. "Za nami je težko leto in pol. Epidemija nas je postavila pred marsikatero preizkušnjo. S sodelovanjem in solidarnostjo smo zmogli, vendar še nismo pretekli ciljne črte," je zaključil.

Kaj pa pomoč, dodatki ...?

Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateje Ribič ostajajo kljub izteku epidemije z današnjem dnem v veljavi številni ukrepi v pomoč socialnovarstvenim zavodom. Tako bo ministrstvo tudi v prihodnje zagotavljalo sredstva za dodatne zaposlitve, zaposleni bodo še naprej upravičeni do dodatka za delo v sivi in rdeči coni, če jih bo treba vzpostaviti. Se pa s koncem epidemije preneha mesečno avtomatično podaljševanje uveljavljanja pravic iz javnih sredstev.

Razmere v socialnovarstvenih zavodih se sicer še naprej izboljšujejo. V zadnjem tednu so okužbo z novim koronavirusom zaznali le pri enem stanovalcu v vseh domovih in pri dveh zaposlenih.

Ribičeva je poudarila, da bodo razmere na trgu dela še naprej spremljali in po potrebi sprejemali ukrepe. "Podatki na trgu dela kažejo, da so bili sprejeti vladni ukrepi učinkoviti in so dosegli svoj namen. V ponedeljek je bilo med brezposelnimi osebami manj kot 73.000 oseb, kar pomeni 5000 brezposelnih manj kot v mesecu pred začetkom prve razglašene epidemije," je pojasnila.

Dodatkov za javne uslužbence v višini 65 odstotkov z dnevom preklica epidemije ni več, ostajajo pa dodatki iz protikoronske zakonodaje za tiste, ki delajo v neposrednem stiku s covidnimi bolniki. "Določeni zaposleni v zdravstvu, sociali, povsod tam, kjer imamo covidne bolnike, bodo še vedno dobivali po 30 odstotkov dodatka na osnovno plačo," je povedal Vindišar.