Navdušenje te vlade nad militarizacijo je bilo vsem vidno že lani, ko smo 1. junija lahko spremljali prelet vojaških letal. 

Nov teden, nova serija fotografij obrambnega ministra Mateja Tonina v uniformi ... no, lažni uniformi. Kot je pred kratkim pojasnil Tonin, so namreč oblačila, ki jih po navadi nosi ob obiskih vojakov, civilna, našita zastava pa zgolj modni dodatek. Čeprav je predsednik Nove Slovenije zaradi teh posnetkov in fotografij vsakič znova tarča posmeha, se zdi, da 38-letnemu Kamničanu za to ni mar. Sodeč po izrazu na njegovem obrazu, ob vseh teh dogodkih uživa kot otrok.

skavt tonin
Twitter/MORS
Matej Tonin, deček z vžigalicami.

tonin ugrabitev2
Twitter/Matej Tonin
V Centru za varovanje in zaščito slovenske policije so lani tako zaigrali nekaj poskusov ugrabitve na ministra.

puška tonin
Twitter/MORS
Kot svoj čas premier Janez Janša, se tudi sedanji minister za obrambo očitno navdušuje nad orožjem.

Tovrstnih praks v mandatih Toninovih predhodnikov nismo bili vajeni, kar sam vidi kot bonus. Več kot eno leto je minilo, odkar je Tonin navdušeno pozdravil prelet letal ob »koncu epidemije«. Slovenija še zdaleč ni premagala koronavirusa, predsednik krščanskih demokratov pa se primarno ukvarja s skoraj milijardo evrov vrednimi nabavami novega orožja za Slovensko vojsko. Na nedavnem srečanju evropskih obrambnih ministrov v Lizboni je tako dejal, da »ima Evropska unija korenček, nima pa še palice. Če želimo biti globalni igralec, potrebujemo tako korenček kot palico. Razvoj zmogljivosti pomeni razvoj palice.« Ali želi morda Tonin sodelovati pri oblikovanju te palice tudi na evropski ravni? V uredništvo smo namreč prejeli namigovanja, da naj bi ministra po koncu aktualne vlade zanimala funkcija na sedežu Nata v Bruslju, zato bojda tudi vztraja v tej vladi. Če te navedbe držijo, si je mogoče Tonin lahko že včeraj na vrhu Severnoatlantskega zavezništva ogledal naslednje delovno mesto ... Na naša poizvedovanja o njegovi prihodnji karieri obrambni minister do konca redakcije ni odgovoril. 

tank Matej Tonin
Twitter / Ministrstvo za obrambo
Matej Tonin - V službi domovine?

letalo tonin
Twitter/MORS
Matej Tonin je študiral politologijo na Fakulteti za družbene vede na Univerzi v Ljubljani.