nov protokol iskanja stikov

Cepljenim, ki so bili v stiku z okuženo osebo, ni treba v karanteno

A.S.
15. 6. 2021, 12.26
Posodobljeno: 15. 6. 2021, 12.55
Deli članek:

Na kakšen način bo potekalo iskanje visokorizičnih stikov?

Bobo
Mario Fafangel

V. d. predstojnika Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel je danes spregovoril o nadgrajenem protokolu iskanja visokorizičnih stikov. Na samem začetku je povedal, da gredo številke novoodkritih primerov okužbe navzdol ter da je sedaj iskanje visokorizičnih stikov bolj relevantno. 

Med izjeme za karanteno zaradi visoko tveganega stika z osebo s potrjeno okužbo spadajo tudi cepljeni, če je od vzpostavljene zaščite po cepljenju minilo manj kot 9 mesecev.

Kaj se bo zgodilo z iskanjem stikov?

Po Fafanglovih besedah iskanje stikov temelji na dveh stebrih: prostovoljnost in želja po sodelovanju z epidemiologi ter hitrost obravnave okuženih oseb. Če epidemiologi uspejo stike okužene osebe obvestiti znotraj 48 ur, lahko epidemijo še vedno zelo dobro obvladujejo, je bil jasen vodilni epidemiolog v državi.

V primeru, da je novoodkritih primerov okužbe veliko in je imela vsaka od novookuženih oseb veliko stikov, bodo vsi pri katerih je bila okužba potrjena prejeli pismo z navodilom, da vse svoje stike obvestijo sami.

V izjavi za medije je predstavil tritiren protokol, ki velja v Sloveniji - posameznik je o visokorizičnem stiku obveščen na tri načine. Prvi način je aplikacija Ostani zdrav. Fafangel je prepričan, da je to najhitrejši in najbolj učinkovit sistem. Drugi način je, da okuženi posameznik sam obvesti osebe, s katerimi je bil v stiku. To lahko stori tudi v primeru, če ne želi sodelovati z epidemiologi. Tretji način pa je, da epidemiologi ob pogovoru z okuženimi osebami opredelijo visokorizične stike ter vsakega od teh tudi pokličejo. 

Fafangel je povedal, da bo na dan stike okuženih iskalo od 70 do 100 oseb. Koliko posameznikov bodo lahko obravnavali pa je odvisno od tega, koliko visokotveganih tesnih stikov ima posamezna oseba. Prav tako bodo pripravljali tedenska poročila, s katerimi bodo javnost obvestili, koliko oseb so obravnavali, koliko jih je sodelovanje z epidemiologi zavrnilo, ...